Het genderneutrale schaken!
Genderneutraliteit: de media staan er tegenwoordig bol van. Ook de schaakwereld lijkt er soms mee te worstelen. Op gesloten NK's wordt er apart gestreden in de twee categorieën Jeugd en Meisjes. Hier op het ONJK spelen de jongens en meisjes in één groep. Wel is er - naast prijzen voor de drie eerste plaatsen - een prijs voor het hoogst geëindigde meisje. Behalve een beker ontvangt zij ook de prestigieuze titel Open Meisjeskampioene van Nederland.
Maar wat nu als een meisje overall als eerste eindigt? Natuurlijk krijgt ze dan de titel Open Jeugdkampioen van Nederland. Tot zover niets aan de hand. Echter, hoe in dat geval te handelen met de hoogst eindigende jongen? Krijgt hij de titel Open Jongenskampioen van Nederland met bijbehorend certificaat? De reglementen voorzien niet in deze omstandigheid en navraag leert dat hij slechts een beker ontvangt met de inscriptie van iets als hoogste geëindigde jongen. Maar geen officiële titel en certificaat voor hem...!
Wordt hier gediscrimineerd? Discriminatie van de jongen? Of eigenlijk toch veel eerder een verborgen discriminatie van het vrouwelijk geslacht? Voer voor discussie. Genderneutrale aanpassing van de terminologie in de officiële reglementen (bijvoorbeeld ook in die van de KNSB!) lijkt echter zonder meer gewenst.
Hoe het ook zij, dat meiden heel goed tussen de jongens kunnen schaken bewijzen bijvoorbeeld hier de al in vorige verslagen genoemde Eline Roebers en Alisha Warnaar. Eline won overigens overtuigend.
Op de foto hierboven zien we hier rechtsachter Nina de Putter. Dat zij kan schaken bewees ze in haar partij tegen Elmar Roothaan. Elmar, eerder deze week nog aan bord 1, verslikte zich snel na de opening. Nina was genadeloos en liet de vis niet meer los. Dat ging zo:
Koploper Gilian won en wordt nu op de voet gevolgd door drie (mannelijke) schakers. Achter hen een vijftal op een heel punt, waaronder Eline en Nina. Hun zou ik willen toeroepen: pak ze, die jongens!