Het spelersveld in groep C leek aan het begin van ronde 8 nog genivelleerd, met zeven spelers op een gedeelde derde plek met vijf punten. Daarboven met vijfeneenhalf punt staat Vincent Klugstedt, maar huizenhoog erboven was Tyani de Rycke te vinden, met zeven punten. Kort na de start van ronde 8 blundert haar tegenstander een volle toren en kan Tyani het kampioenschap al aan zichzelf toekennen.

TdRFoto: Tyani, bezig om één van haar tegenstanders uit de weg te ruimen

Rond dezelfde tijd wordt in de A-groep op bord 1 Sim Maerevoet op een haast onoverbrugbare voorsprong gezet als Thijs de Bock op zet 9 bij slechts een pion achterstand opgeeft. Luuk Baselmans wint van broer Sam en kan theoretisch nog naast Sim komen, mits hij in de laatste ronde nog wel even wint... van Sim... met zwart.

In groep B heeft Arthur Maters in een prima partij verder geen kind aan het spel van Nina de Putter. Arthur komt op zeven punten en heeft dan Kiri Arnold, die nog bezig is, op anderhalf punt achterstand gezet. Kiri moet in haar partij genoegen nemen met remise en daardoor is Arthur niet meer in te halen. Op dat moment leek het er bijna op dat Arthur al kampioen was, maar Alwin Mainka komt uit een mindere (praktisch verloren) stelling terug en weet van Lennart Molanus te winnen. Hij staat een heel punt achter op Arthur, maar ze treffen elkaar nog op de finaledag!

In de ABC-zaal kan dus nog wel wat gebeuren, maar voor de kampioenschappen lijkt de zaak beslist. Niet getreurd, de gevechten om de overige plaatsen zijn nog in volle gang en de NK-tickets zijn ook nog niet allemaal verdeeld. Er is dus genoeg strijd over voor een leuke slotdag.

In D en E is er nog voldoende ruimte voor spannende kampioensgevechten. Ivan en Max gaan nek aan nek in de D-groep met beide 9½ punt, 1½ meer dan nummertje drie: Hugo. Max heeft wel al gewonnen van Ivan, en hij heeft daarmee de beste papieren voor het kampioenschap.
In de E-groep staat Gachatur nog bovenaan, maar hij beging in de tiende ronde een kleine misstap en ziet nu Ingmar Mainka (kleine broer van Alwin) in de achteruitkijkspiegel op een half punt achterstand. Rhys Arnold heeft vanaf ronde zeven een inhaalslag gemaakt en staat derde met een punt achterstand. De podiumindeling staan hier nog lang niet vast. En voor de familie Mainka wordt het morgen dubbel zo spannend.

In het FGH-toernooi heeft Jonathan een goede uitgangspositie op de slotdag, met zes uit zeven. Zijn concurrent Sascha staat op twee punten achterstand. Ertussenin bevinden zich nog vier spelers met vijf punten, het kan dus nog eigenlijk alle kanten op.

Na acht ronden in D en E zijn we ook hier ruim over de helft van het toernooi en we hebben besloten maar eens naar de koplopers van beide groepen te kijken. In groep D is dat Max Pick, die met zeven punten een half puntje voor staat op Ivan Ponomarev. In groep E voert Gachatur Kazarjan de lijst aan met zeven punten op een achtervolgersgroep van drie man sterk. De vraag op de redactie was of het de beide heren wel voldoende moeilijk genoeg gemaakt wordt. Hierbij een vergelijking van de door hen gespeelde partijen.

Het eerste wat opvalt als we kijken naar de lengte van de partijen, gemeten aan het aantal gespeelde zetten, is dat Gachatur om en nabij 33 zetten per partij nodig lijkt te hebben om een resultaat te behalen. In de meeste gevallen een winstpunt. Bij Max schommelt het hevig, de ene keer is het met ongeveer 20 zetten gedaan, de andere keer is er na 91 zetten een conclusie bereikt. Zou het zo zijn dat Gachatur bijzonder constant speelt? Of zijn de tegenstanders van Max meer uiteenlopenend qua speelsterkte?

Meer onderzoek lijkt op zijn plaats, we duiken de partijen in. Nu zien we in de eerste vier ronden van Max dat hij een voorsprongetje van twee of drie pionnen steeds uit weet te spelen tot een winnende stelling. Uitzondering in deze reeks is de kolkende rivier in ronde 5 waarover al eerder is bericht. In ronde 6 was er een cadeautje van de tegenstander voor Max en met 6 uit 6 ga je als een trein. Helaas was de stoom een beetje op in ronde 7 (remise) en in ronde 8 moest Max nog even goed zijn best doen om niet te verliezen. Het komt Max dus zeker niet aanwaaien hier, er moet hard gewerkt worden!

MaxJoshua
In ronde 6 krijgt Max met een paardvork zomaar materiaal van Joshua

Bij Gachatur is dit de samenvatting.
Ronde 1: een paard cadeau op zet 8 (en daarna efficiënt afgerond).
Ronde 2: kwaliteitswinst op zet 17 vanuit een aardige combinatie beslist de partij.
Ronde 3: ai, puntje verlies doordat hij een paard niet fatsoenlijk in het spel kon brengen.
Ronde 4: een gratis stuk op zet 15 en de dame er bij op zet 26.
Ronde 5: snel een betere stelling vanuit de opening en na zet 18 vliegen de stukken van de tegenstander van het bord.
Ronde 6: stukverlies op zet 11, oei, maar sterk teruggekomen en een twintig sterke zetten later toch al weer het punt binnen.
Ronde 7: hard werken om te winnen.
Ronde 8: een tegenstander die onderschat hoe gevaarlijk dat Siciliaans kan zijn:

Hiermee mag toch duidelijk zijn dat je in de D- en de E-groep de winst moet verdienen. Het zit wel eens mee en dan krijg je de punten haast cadeau, maar als je niet oplet dan lever je het met evenzoveel gemak weer in. We kijken uit naar nog vijf vermakelijke ronden in de deze groepen.

GachaturIngmar
Gachatur heeft het tegen Ingmar niet eenvoudig in ronde 7, maar pakt uiteindelijk het punt

Naast het schaken is het voetbal een van de belangrijkste bijzaken van het leven. Op het strakke kunstgras van BVV Borne heeft zich vandaag het traditionele voebaltoernooi van het ONJK voltrokken. We hadden geluk met prima weer, niet te warm, niet te koud, geen regen etcetera, u kent het.

Deelnemers van jong en oud namen deel in gescheiden groepen om de krachtsverschillen niet te groot te laten zijn. In korte partijtjes streden ze om de eer en de prijzen onder begeleiding van.. zichzelf! Scheidsrechters kwamen er niet aan te pas bij dit toernooi, een bewuste keuze van de wedstrijdleider van BVV, Sven. Zeker bij vriendschappelijke wedstrijden blijken de spelers prima in staat om zelf de regels op te volgen en zelf de grenzen van het fysieke contact te bepalen. Ook onder de schakers bleek deze gedachte prima te werken, hooguit moest het enthousiasme van een enkeling gematigd worden om enige kleinere tegenstanders te ontzien. Een compliment aan alle deelnemers is hier zeker op zijn plaats!

Uiteindelijk won in de groep voor de oudere jeugd het team van LSV Chesspirant, in de jongere groep kwam FC Chessboys als winnaar bovendrijven.

FCChessboys
FC Chessboys, winnaars bij de jongere jeugd.

LSVChesspirant
LSV Chesspirant, winnaars bij de oudere jeugd.

Een relatief nieuwe traditie is dit jaar doorgezet, het teamsnelschaaktoernooi deze woensdagavond was wederom een bijzonder gezellig succes.

De winnaars op een rijtje:

RoelEstUnBaguette
De winnaars van de A groep, team Roel est une Baguette bestaande uit: Alicia Akulova, Dries van Malder, Lies Michielsen, Léon D'Haenens, Joris Verhelst

Zeehondencreche
En op de 2e plaats in de A-groep De zeehondencrèche bestaande uit Sono Folkers, Levi Nies, Fons van Hamond, Daan Noordenbos en Jonas Hilwerda

ArbitersTeam
Winnaars van de B-groep, team Wij bepalen de regels, bestaande uit: Wouter Lardinois, Thomas Hummel, Chantal van Schooten, Jan Hummel en Lars van Schooten

Alle uitslagen van het teamsnelschaak en natuurlijk de foto's zijn inmiddels online.

Ook op het ONJK komt Zaagmans op woensdag. Met de eerste prijzen uitgereikt aan de allerjongste groepen is het toernooi doormidden.

In de middagronde vandaag speelden FM Sim Maerevoet en FM Jonas Hilwerda een belangrijke partij tegen elkaar. Sim had een vliegende start met drie winstpartijen en een remise, Jonas komt maar moeizaam op stoom en moest al twee remises incasseren. Hij zal zich er meer van voorgesteld hebben en moest nu ook weer flink aan de bak. Uiteindelijk gingen beide spelers met een half punt erbij naar huis en leek het of Jonas daar dankbaar voor mocht zijn.

De derde FM uit de groep, Luuk Baselmans kwam in de problemen tegen Daan Noordenbos en mocht eveneens dankbaar zijn dat hij een half punt in de tas mocht stoppen. Een knappe prestatie van Daan die met reeds twee remises tegen de FM's bovenaan meedoet met 4 punten uit 5 wedstrijden!

Tijdmanagement in het schaken, het is een item. De een heeft er moeite mee, de ander kan schijnbaar niet zonder. In de D-groep voltrok zich de wedstrijd Ivan Ponomarev - Nora Yeh. We betreden de partij op zet 18, waarin het eindspel begint. Ivan heeft nog iets meer dan twee minuten op de klok over en leeft bijna op zijn increments (30 seconden per zet). Dat doet hij zestig zetten lang keurig, waarbij hij een pat-valstrik ontwijkt en een randpion overhoudt. Aan het einde wordt zijn spel beloond met het volle punt! Dat hierdoor de prijsuitreiking van de F-, G- en H-groepen wat vertraging opliep hebben we voor lief genomen.

 HVS9976 kopie
Ivan en Nora spelen nog even door.

Het aardige van het ONJK is dat er al halverwege het toernooi een belangrijke prijsuitreiking te houden is. Het toernooi van de afzonderlijke F-, G- en H-groepen zit er na drie dagen en negen ronden weer op. Aan het begin van de dag was er in iedere groep nog een spannende strijd gaande om de topplaatsen. Tegen het eind van de ochend, na de 8e ronde was er meer duidelijkheid. In de F-groep staat Jonathan nog steeds bovenaan, maar Sascha zit hem met een half punt op de hielen, onderling hebben de heren remise gespeeld, dat wordt dus spannend! In de G-groep is Wouter al een punt los van Max die op zijn beurt weer een punt los is van Liam. In de H-groep is Freek weliswaar los van drie achtervolgers met een punt minder, maar daar zit ook Boyd tussen die al gewonnen heeft van Freek in ronde 4. Blijft Freek koel en trekt hij de toernooiwinst naar zich toe? Volg het Live

Dag 2 van het ONJK, een drukke dag voor de deelnemers in de F, G en H groepen, met maar liefst 4 ronden om te spelen. Morgen zit voor deze groepen het eerste toernooi er al weer op, kanshebbers voor de titels zijn er nog voldoende:

   F-groep G-Groep H-groep
1  Jonathan Vijver (5.5)  Wouter Terlouw (6.0)  Freek Thijssen (5.0)
2  Sascha Kurt (5.0)  Max Geldof (5.0)  Simon Rudolph (5.0)
3  Meerdere spelers (4.0) Meerdere spelers (4.0) Meerdere spelers (4.0)

Je moet er vaak snel bij zijn als je de partijen in deze groep wilt kunnen volgen. De stukken vliegen over het bord, de splinters spatten je af en toe om de oren. Zie hier een mini-partij in ronde 3:

De koning heeft in ieder geval zijn lichaamsbeweging weer gehad, zullen we maar zeggen.

ONJK2019dinsdag
Hier was de fotograaf nog op tijd om een partij uit de F-groep vast te leggen.

Rating zegt niet altijd alles in een onderlinge strijd. Sim Maerevoet staat in de A-groep netjes bovenaan met 3 uit 3, maar Arthur Maters moest in de B-groep toch een half puntje verlies incasseren tegen Lennart Molanus, hoewel er toch een sloridge 400 punten verschil in rating is. We komen binnen op zet 20:

20. Da1 is iets te optimistisch in het vangen van het paard. Er gaat een pion af en 21. Lb1 legt het af tegen 21. .. Tc1. Zwart weet zijn tegenstander lange tijd onder druk te houden maar laat de winst definitief glippen door eeuwig schaak toe te laten.

Puzzle Rush

Vanwege het slechte weer dat door de niet-metereologische dienst van het ONJK was voorspeld was er vandaag geen buiten- maar een binnenprogramma. Deelnemers konden hun kunnen laten zien op het oplossen van schaakpuzzels. In de puzzle rush op chess.com is het de bedoeling om zoveel mogelijk stellingen op te lossen binnen vijf minuten. Het moge duidelijk zijn dat ervaring en leeftijd bepalend zijn voor het welslagen van deze taak. Hieronder de winnaars van de groepen A tot en met E. 

  • Gezamelijke toernooiwinnaars & Winnaars A-categorie met elk 39 punten: Luuk Baselmans & Jonas Hilwerda.
  • Winnaar B-categorie met 34 punten: Arthur Maters
  • Winnaar C-categorie met 33 punten: Kobe Smeets Winnaar
  • D-categorie met 27 punten: Quint de Jong Winnaars
  • E-categorie met 22 punten: Rhys Arnold & Arvo Bonen

In de FGH groep kwam er niemand boven de 20 punten, maar niet getreurd: alle deelnemers uit deze groepen krijgen nog een prijs.

De eerste dag van het ONJK 2019 zit er weer op. Voor de negende maal is het ONJK in Borne neergestreken. De gastvrijheid van Borne is door wethouder Kotteman dit jaar op een bijzondere manier geuit: in ware stripvorm! Bij de opening was burgermeester Van den Hengel aanwezig, hij hoopt dat de toekomstige grootmeesters die aan dit ONJK ongetwijfeld deelnemen later vol trots kunnen zeggen dat ze in Borne zijn opgebloeid. 

 HVS9809
Burgermeester Van den Hengel spreekt de deelnemers en de vele ouders en begeleiders toe.

De eerste ronde bracht in de A-groep gelijk een langspeelplaat op de bord 2:

Jonas heeft in het eindspel twee pionnen meer, het zou toch mooi zijn als één van beide een dame wordt en het pleit beslecht. Het loopt anders doordat Thijs de twee pionnen kan pakken, zijn paard gaat weliswaar verloren, maar dat is geen punt. De resulterende stelling is, met goed spel, remise, praktisch kan dat wel lastig zijn, er zijn altijd valkuilen te ontwijken. Voor wit is het natuurlijk de kunst om een dergelijke valkuil in te richten en zelf niet in een torenruil of patstelling te verzeilen. Dat alles gebeurde niet en na 139 (!) zetten kon de remise ondertekend worden.

Foto: in een verder lege speelzaal staan de wedstrijdleider(s) klaar om de te verwachten remiseclaim van de witspeler (rechts) op basis van de 50-zetteregel in behandeling te nemen.

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok