Na acht ronden in D en E zijn we ook hier ruim over de helft van het toernooi en we hebben besloten maar eens naar de koplopers van beide groepen te kijken. In groep D is dat Max Pick, die met zeven punten een half puntje voor staat op Ivan Ponomarev. In groep E voert Gachatur Kazarjan de lijst aan met zeven punten op een achtervolgersgroep van drie man sterk. De vraag op de redactie was of het de beide heren wel voldoende moeilijk genoeg gemaakt wordt. Hierbij een vergelijking van de door hen gespeelde partijen.

Het eerste wat opvalt als we kijken naar de lengte van de partijen, gemeten aan het aantal gespeelde zetten, is dat Gachatur om en nabij 33 zetten per partij nodig lijkt te hebben om een resultaat te behalen. In de meeste gevallen een winstpunt. Bij Max schommelt het hevig, de ene keer is het met ongeveer 20 zetten gedaan, de andere keer is er na 91 zetten een conclusie bereikt. Zou het zo zijn dat Gachatur bijzonder constant speelt? Of zijn de tegenstanders van Max meer uiteenlopenend qua speelsterkte?

Meer onderzoek lijkt op zijn plaats, we duiken de partijen in. Nu zien we in de eerste vier ronden van Max dat hij een voorsprongetje van twee of drie pionnen steeds uit weet te spelen tot een winnende stelling. Uitzondering in deze reeks is de kolkende rivier in ronde 5 waarover al eerder is bericht. In ronde 6 was er een cadeautje van de tegenstander voor Max en met 6 uit 6 ga je als een trein. Helaas was de stoom een beetje op in ronde 7 (remise) en in ronde 8 moest Max nog even goed zijn best doen om niet te verliezen. Het komt Max dus zeker niet aanwaaien hier, er moet hard gewerkt worden!

MaxJoshua
In ronde 6 krijgt Max met een paardvork zomaar materiaal van Joshua

Bij Gachatur is dit de samenvatting.
Ronde 1: een paard cadeau op zet 8 (en daarna efficiënt afgerond).
Ronde 2: kwaliteitswinst op zet 17 vanuit een aardige combinatie beslist de partij.
Ronde 3: ai, puntje verlies doordat hij een paard niet fatsoenlijk in het spel kon brengen.
Ronde 4: een gratis stuk op zet 15 en de dame er bij op zet 26.
Ronde 5: snel een betere stelling vanuit de opening en na zet 18 vliegen de stukken van de tegenstander van het bord.
Ronde 6: stukverlies op zet 11, oei, maar sterk teruggekomen en een twintig sterke zetten later toch al weer het punt binnen.
Ronde 7: hard werken om te winnen.
Ronde 8: een tegenstander die onderschat hoe gevaarlijk dat Siciliaans kan zijn:

Hiermee mag toch duidelijk zijn dat je in de D- en de E-groep de winst moet verdienen. Het zit wel eens mee en dan krijg je de punten haast cadeau, maar als je niet oplet dan lever je het met evenzoveel gemak weer in. We kijken uit naar nog vijf vermakelijke ronden in de deze groepen.

GachaturIngmar
Gachatur heeft het tegen Ingmar niet eenvoudig in ronde 7, maar pakt uiteindelijk het punt

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok