Over het aantal inzendingen voor de spektakelprijs had de redactie niet te klagen voor deze editie. Helaas konden we bij het ingeleverde werk geen partijen vinden die spectaculair genoeg waren om een prijs toe te kennen. Wel hebben we hieronder een aantal stellingen die de spelers zelf als spektakel hebben ervaren..

spekVrdiag1 spekVrdiag2 spekVrdiag3 spekVrdiag4

Spectaculair, maar om andere redenen is de volgende stelling/installatie/constructie:

IMG 20220812 WA0000 

Op een korte dag als de donderdag komt er helaas weinig kopij binnen voor de spektakelprijs. Hierdoor was er voor de redactie wel gelegenheid om zelf op zoek te gaan naar de pareltjes van de dag. We moesten even wachten, maar op bord 1 van de U25 ontstond een interessant eindspel na een goed stukoffer van de zwartspeler.

Een speciale vermelding is de partij tussen Laurens de Vries en Levi Nies, ook in de U25. En ook in dezelfde categorie als de bovenstaande partij, die van de interessante eindspelen ontstaan door een loperoffer van zwart. Hier had het offer uiteindelijk wel succes hoewel wit enige kansen op een betere verdediging miste. Voor de lezer, schaker en trainer is het interessant oefenmateriaal.

Wat een weelde voor de redactie van de spektakelprijs. Enthousiast worden er door de dag heen partijen aangedragen door de spelers, meestal door de trotse winnaar van de partij. Aan ons is het dan de eer en het genoegen om het verloop van de wedstrijd op spektakelprijswaardigheid te beoordelen. Voor deze editie hebben we twee partijen geselecteerd, we beginnen bij de D-groep.

In de A-groep troffen Leontios Yannopapas en Daan Hubers elkaar in een partij met een wending.

Ook op dinsdag was er wel veel boeiends om te zien op het ONJK. Uit de inzendingen voor de spektakelprijs heeft de jury de volgende partij uit de 2e ronde van de U25 gekozen:

Een eervolle vermelding is er voor de volgende partij, waarin het begin tactisch erg leuk is om te bekijken en op het eind de witte koning in de val loopt.

En in het kader van het moois dat had kunnen zijn, maar helaas gemist is de volgende stelling uit de U25-groep waarin mat in 5 over het hoofd werd gezien:

In de eerste ronde van B-groep vond onderstaande partij plaats. Vanaf het begin interessant lesmateriaal. Uiteindelijk wint Daniel Knol, maar Luka Jovanovic gaf zeker goed partij en was niet bang zijn nek uit te steken!