We zijn begonnen!

Op het moment van schrijven is de zaal nog bijna leeg. Althans, dat proberen de wedstijdleiders zo te houden. De eerste deelnemers dienen zich namelijk al een half uur van tevoren aan en kunnen niet wachten tot het toernooi eindelijk gaat beginnen. Voor nu moeten ze nog eventjes wachten tot iedereen zijn of haar plekje mag opzoeken. Dat zou nog een hele klus kunnen gaan worden aangezien er meer dan 150 deelnemers meespelen in de DEFGH-zaal. 

En wat ga je dan doen in die tussentijd? De indeling bekijken, nog eventjes een oefenpartijtje spelen, het boekwinkeltje bekijken of toch nog even naar buiten? Een moeilijke keuze om te maken, zeker omdat er zoveel te doen is op het ONJK. Deze veelzijdigheid is een van de dingen waar het ONJK om bekend staat. Het ONJK is naast een week lang schaken ook een week lang feest! Want waar kan je naast schaken ook nog voetballen, zwemmen en meedoen aan allerlei verschillende side-evenementen? Ik weet zeker dat we er met zijn allen weer een hele mooie (schaak)week van gaan maken!

Ondertussen is de groep wachtende kinderen achter ons steeds groter geworden, wachtend totdat de tafels die hen van hun schaakbord scheidt worden weggehaald. En dan is het eindelijk zover, iedereen mag naar binnen! Veel kinderen hebben hun plaats al gevonden voordat de tafels goed en wel weggezet zijn. Voor sommige kinderen is het toch een zoektocht geworden. Gelukkig is Rufus Ang zo vriendelijk om het naambordje van zijn tegenstander (Marijn de Boer) omhoog te houden zodat hij zijn plekje kan vinden. Op andere borden wordt er ondertussen druk gepraat of wordt de opening alvast doorgesproken!

En dan komt het moment steeds dichterbij dat de opening ook daadwerkelijk op het bord gespeeld gaat worden. Hoofdwedstrijdleider Aart Strik heeft nog de laatste mededelingen voordat er traditiegetrouw op de gong geslagen wordt om het toernooi van start te laten gaan. En dan zijn we echt begonnen! Over tradities gesproken; de eerste vingers gaan al snel de lucht in, zijn de eerste partijen nu al afgelopen? Nee, voor nu gaat het om een klok die niet loopt of andere ongemakken. Toch laten de eerste resultaten niet lang op zich wachten. En hier dient zich de volgende uitdaging alweer aan: wat zet ik toch voor tekening onderaan het scoreformulier? Sommige kinderen hebben al nagedacht over een heuse handtekening, andere kinderen maken een mooie kubus of schrijven heel netjes hun eigen naam. Gelukkig zijn onze wedstrijdleiders allang blij met compleet ingevulde scoreformulieren. Wanneer je door de speelzaal een rondje maakt hoor je hier en daar de volgende vraag voorbijkomen: is dit mat? Volgens wedstrijdleider Thomas komt deze vraag elk jaar weer voorbij, daar hebben we onze volgende traditie alweer te pakken. Ondertussen hoort Wouter wel iets nieuws. Op de vraag in welke groep hij speelt wordt heel trots geantwoord met: groep 5! Tja, dit antwoord werd niet echt verwacht…

Van alle groepen op het ONJK hebben de F-groep en de GH-groep geluk. Zij mogen vandaag als enigste een tweede partij spelen. Vanzelfsprekend vormt zich weer een grote groep kinderen (en ouders) achter de tafels wachtend totdat zij zachtjes de speelzaal weer in mogen (Sommige spelers uit de E en D groep zijn namelijk na 1,5 uur nog steeds bezig met hun eerste partij). Zonder al teveel moeite heeft iedereen zijn of haar plekje weer gevonden en kan de tweede ronde van de F en GH groep beginnen.  En de kinderen hadden er weer zin in. De zetten worden uit de mouw geschud alsof het niets is. Wel vinden bijna alle kinderen de tijd om de stukken in volgorde van grote naast elkaar langs het bord te zetten.  Zoals een beetje de verwachting was zijn er binnen afzienbare tijd evenveel FGH partijen bezig als bij de D en E.

Terwijl de laatste partijen langzaam hun einde naderen is het tijd om de balans op te maken. De eerste rondes in een Zwitsers systeem (Swissmaster) zijn ingedeeld op rating. Dit betekend dat de bovenste helft op rating tegen de onderste helft op rating speelt. Normaal gesproken zou dit betekenen dat de speler met de hoogste rating zou winnen. Er zijn echter ook (veel) uitzonderingen te vinden tussen de uitslagen. 

De volgende spelers hebben in de D-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Jari Groen, Micha Lindenaar, Zayd Maes, Mats Waersegers, Marthijn Kooistra en Frodo van Doren

De volgende spelers hebben in de E-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Léon Niemeijer

De volgende spelers hebben in de FGH-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Sarah-Joy Koorevaar, Cecilia Pereira Garza, Daniella Labruyère en Kevin Gang

Allen gefeliciteerd en iedereen heel veel succes in de volgende ronde morgen!

Morgen hebben we naast een druk speelschema ook nog twee side-evenementen klaarstaan. Vanaf 12:00 is er buiten een buikschuifbaan voor het nodige waterplezier (denk aan passende kleding). Voor de mensen die de Oranjedames achteraan willen met een glorieuze zege kunnen dit vanaf 17:00 doen tijdens het ONJK FIFA-toernooi. Heb jij het in je om jouw favoriete team naar de winst te leiden?

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok