Deze rubriek zet elke dag de spelers van een partij op een Bord 13 in het zonnetje. Daarmee worden gewone deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap in de schijnwerpers gezet.

DSC04107

Op vrijdag 11 augustus speelden in de D-groep Lasse Debunne uit Merelbeke (België) en Jette Sannen van SV  Voorschoten op bord 13.

Hoe ging jullie partij?

Lasse: Het was normaal Sicilaans. Ik speel ook vaak Schots. Jette: ik speel ook allebei. Lasse: Het ging best aardig, maar ik maakte een blunder en gaf mijn dame weg. Jette: In mijn vorige partij gaf ik ook een stuk weg.

Van wie hebben jullie schaken geleerd?

Lasse: eerst van mijn broer, toen van Rudi, bij schaakvereniging Merkatel. Later ben ik nog lid geweest van KGSRL en nu ben ik lid van LSV Chesspirant, in Merelbeke.
Jette: De basisregels van het schaken heb ik geleerd van mijn oma. Misschien kan ze niet super goed schaken, maar ze heeft mij de eerste zet gegeven. Op de schaakclub heeft Marcus me veel nieuwe dingen geleerd.

Is dit jullie eerste ONJK?

Jette: Dit is mijn tweede ONJK. Lasse: Het is mijn eerste ONJK.

Waar logeren jullie?

Lasse: We zitten in Natuurvriendenhuis Krikkenhaar. Dat is leuk, bijna een soort vakantiekamp.
Jette: Wij kamperen op camping Mooi Delden, hier vlak in de buurt.

Hebben jullie nog andere hobby’s?

Lasse: Ik speel saxofoon. En ik vind het leuk om te voetballen – dan keep ik vaak. Jette: Ik zit op atletiek en judo.

(tekst en foto: Jos Damen)

Deze rubriek zet elke dag de spelers van een partij op een Bord 13 in het zonnetje. Daarmee worden weer eens andere deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap in de schijnwerpers gezet.

DSC04098Op donderdag 10 augustus speelde in de A-groep Carsten van der Hoeven op bord 13 tegen Jannes Carpentier. Jannes is een van de 30 Belgische schakers die meedoen aan het ONJK. In de eerste ronde verraste hij met winst tegen FM Jasper Holtel, dus zijn toernooi verloopt voorspoedig. Ook in deze partij ging het Jannes voor de wind.

Hoe ging jullie partij?

Jannes: De opening ging goed. Ik speelde de Owen’s Defence (e4 – b6), maar creëerde te veel tegenspel. Toen verloor ik mijn toren, maar ik kwam toch terug.
Carsten: In het begin ging het goed. Ik pakte zijn toren, maar gaf daarna helaas een stuk weg. Uiteindelijk verloor ik het eindspel.

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Jannes: Ik leerde schaken toen ik 10 jaar oud was, van mijn vader, en later op de club (KISK Ieper).
Carsten: Ik heb het van mijn vader geleerd, en een beetje van mijn broer. En natuurlijk op de Schaakclub Voorschoten.

Is dit jullie eerste ONJK?

Jannes: Nee, dit is al mijn 7e ONJK. Ik ben hier wel als enige van mijn schaakclub.
Carsten: Nee, het is niet mijn eerste ONJK. Dat was toen het op de campus van de Universiteit Twente werd gehouden. In 2009 of zo?

Waar logeren jullie?

Jannes: We logeren op Landal Elsgraven, in Twente.
Carsten: Wij staan op camping Mooi Delden.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Jannes: Naast schaken speel ik graag computerspelletjes.
Carsten: Ik hockey ook.

 (tekst en foto: Jos Damen)

Deze rubriek zet elke dag de spelers van een partij op Bord 13 in een willekeurige groep in het zonnetje. Daarmee worden de deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap die niet in de top meedoen maar wel leuke partijen spelen, ook in de schijnwerpers gezet.

Op dag 2 van de E-groep speelde Niels Bakker met wit tegen Djezz Kanbier. Djezz komt uit Zoetermeer en speelt bij schaakvereniging Promotie. Niels Bakker komt uit Bergen.

Hoe ging jullie partij?

Niels: De partij ging best goed. Ik begon met C4, de Engelse opening. Die had ik gisteren geleerd.

Djezz: Ik antwoordde met C5 –precies er tegen in. Het was een leuke partij. Op een gegeven moment maakte Niels een klein foutje met zijn loperaanval, en toen kwam ik met een röntgenaanval terug en won ik.

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Djezz: Ik ben nu 10 jaar. Ik leerde al vroeg schaken, toen ik 2 of 3 jaar was, van mijn vader en mijn broer Max. Max speelt hier in de A-groep mee.

Niels: Drie jaar geleden, toen ik 6 jaar oud was, heb ik schaken geleerd van mijn opa.

Is dit jullie eerste ONJK?

Djezz: Ik heb wel met een NK van de Schaakbond meegedaan, met schoolschaak en Grand Prix-toernooien, maar dit is mijn eerste ONJK.

Niels: Dit is mijn eerste ONJK. Ik heb wel ook Grand Prixs gespeeld, en met schoolschaak meegedaan.

Waar logeren jullie?

Allebei: op camping Mooi Delden. Heerlijk, met zwembad naast de deur, een voetbalveldje en een springkussen.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Djezz: hockey en breakdance

Niels: origami en aikido

(tekst en foto: Jos Damen)

Deze rubriek zet elke dag de spelers van een partij op Bord 13 in een willekeurige groep in het zonnetje. Daarmee worden voor de verandering wat andere deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap in de schijnwerpers gezet.

Op dag 3 van de C-groep speelden Dylan Achuthan (11)  en Cato de Zoeten (12) tegen elkaar op bord 13. Cato is lid van de schaakvereniging  Voorschoten. Die vereniging is met een enorm aantal deelnemers naar het ONJK gekomen: maar liefst 25 schakers uit het dorp bij Leiden doen mee met dit jeugdkampioenschap. Dylan is lid van Klim-Op in Capelle a/d IJssel.

Het was een marathonpartij die deze 2 schakers in de C-groep op bord 13 speelden: maar liefst 97 zetten in 4, 5 uur. De strijd begon om 9 uur ’s morgens en eindigde na half 2. Beide spelers werden beloond voor hun harde werken, want de partij eindigde in remise. Voor Cato had er aan het einde meer in gezeten, maar Dylan speelde het aan het eind slim uit.

Hoe ging jullie partij?

Dylan: best goed. We speelden Siciliaans. Ik speel ook wel eens Frans.
Cato: met zwart speel ik ook wel Siciliaans. Dylan: het was wel een heeele lange partij.

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Dylan: Toen ik 9 jaar oud was, en ik heb het geleerd van mijn moeder.
Cato: ik heb leren schaken van mijn vader, toen ik 5 jaar was.

Is dit jullie eerste ONJK?

Dylan: voor mij wel. Cato: voor mij is dit het 4e ONJK.

Waar logeren jullie?

Cato: op de camping Mooi Delden, waar we met een grote gezellige club zitten.
Dylan: wij slapen in een hotel in Borne.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Dylan: voetbal, en squash. Cato: ik hockey ook.

(tekst en foto: Jos Damen)

Deze rubriek zet elke dag de spelers van een partij op Bord 13 in een willekeurige groep in het zonnetje. Daarmee worden de deelnemers aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap die niet in de top meedoen maar wel leuke partijen spelen, ook in de schijnwerpers gezet.

In de eerste ronde in de G-H-groep speelden Sasha Pasichnyk en Liam Rooijakkers tegen elkaar. Dat werd een mooie partij, waarbij Sasha zo aardig was om Liam na diverse zetten er op te wijzen dat hij zijn klok nog in moest drukken.

DSC04066

Hoe ging jullie partij?

Sasha: Het was best een leuke partij, maar ik verloor helaas wel. Liam: Ik vond het ook een leuke partij.

Wannneer hebben jullie schaken geleerd?

Sasha: Ik heb in maart schaken geleerd, van papa en van Ira, en op de schaakvereninging in Almere. Liam: Mijn vader heeft me leren schaken -en hij heeft me ook wat trucjes met wit laten zien.

Is dit jullie eerste ONJK?

Sasha: voor mij wel. Liam: voor mij ook. Ik heb in juli wel een toernooi in Purmerend gespeeld.

Waar logeren jullie?

Sasha: Wij staan op een camping hier in de buurt. Liam: Wij zitten in een hotel in Enschede.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby's?

Sasha: Ik hou van zeilen en van turnen. Liam: ik zwem graag, en ik speel wel eens een computerspelletje.

(tekst & foto: Jos Damen)

 

 

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok