Op naar de finale!

 

Toch wel een verrassing in de middagronde van vandaag, de een na laatste ronde van het toernooi. Victor Muntean (links vooraan op de foto) won gedecideerd in 19 zetten van Gilian Honkoop die vanaf het begin van het toernooi gedeeld en enkele ronden zelfs alleen het veld aanvoerde. Gilian die lang had gerokeerd sloeg zwarts pion op b7 en opende daarmee een levensgevaarlijke open lijn voor Victor. Met vijf enorme krachtzetten bezorgde die zijn tegenstander zijn eerste nederlaag. Heerlijk natuurlijk om op zo'n manier de laatste ronde in te gaan en Victor stelt hiermee nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de eindzege. Jammer voor Gilian voor wie het toernooi net iets te lang duurde. Hij kan nog een prijs winnen maar de eerste plaats is voor hem buiten bereik.

 

Ronde8Tafel1

 

De andere titelkandidaat, Tim Grutter (links achter op de foto), had zich de afgelopen dagen al eerder aan het front gemeld. Zijn overwinning op Nina de Putter was gezien het ratingverschil van meer dan 400 punten volgens verwachting. Tim miste weliswaar op zet 23 dat hij kon slaan op b4 maar toen Nina dat een tweede maal toeliet profiteerde hij alsnog. Er gingen meer pionnen verloren en Tim boekte daarmee zoals vaker deze week een regelmatige overwinning:

 

Tim en Victor zijn nu niet meer beiden in te halen door een ander. De titel zal dus gaan naar één van hen. En wat is er mooier dan dat ze het in een rechtsreeks duel morgenochtend zullen gaan uitvechten? Even mooi is dat nu al zeker is dat deze groep een ongedeelde winnaar zal hebben! Tim heeft daarvoor genoeg aan remise. Victor moet winnen voor de titel. Met remise loopt hij grote kans de tweede plaats te moeten delen met een of meer andere. Hij zal er zonder meer voor gaan. Kortom: een echte finale!

Achter hen is er voor acht spelers nog een kans op een ereplaats. Genoeg om voor te spelen natuurlijk. Maar ook voor alle anderen is er morgen nog iets te winnen. Of het toernooi nu naar verwachting is gegaan, beter of minder goed: op de zaterdagmorgen je toernooi mooi afsluiten is altijd weer een uitdaging. Dus iedereen: zet hem op!