Je komt goed voorbereid aan de start of niet. Jonas Hilwerda liet niets aan het toeval over. Op het eerste bord gaat hij bij winst op David Jongste met de titel aan de haal. Dan moet je over voldoende pennen beschikken.

pennen

Om een kans te maken haalt Jonas een verrassingswapen uit de kast; de Aljechin. Na een zet of 12 volgen de twee alleen nog een correspondetiepartij in gelijke stelling.

Op de borden drie en vier wordt om de 3e prijs geschaakt. Eelke de Boer - Warre de Waere en Patrick Terhuven en Jip Damen gaan nog wel degelijk ergens om. Eelke kan tegen Warre na een uur spelen in een Spanjaard met 6.d3 bogen op een plusje. Patrick en Jip smijten een standaard Konings-Indisch op de 64 velden. De aanval op de damevleugel van Patrick komt eerder dan die van Jip. Na een zet of 25 staat het gelijk.

A9 opening topborden

Na bijna twee uur...we hebben een kampioen!!! David Jongste!

David Jongste

(Foto: Harry Gielen)

Wie is er relaxter achter het bord dan hij? David zag Jonas Hilwerda nooit een echte winstpoging wagen. Na 18 zetten werden de handen geschud.

Ondertussen had ook Eelke van Warre gewonnen. Na 24.Ld2 heeft zwart het al moeilijk.

Op het andere bord lijkt Patrick goed bezig tegen Jip. Winstkansen zijn hier voor de jonge Duitser. Na bijna drie uur spelen heeft Patrick alle troeven in handen. Jip staat passief en moet afwachten hoe wit zijn voordeel verder uitbouwt. Jip weet te vluchten in een dubbel toreindspel en lijkt eeuwig schaak te hebben. Nee, kan alleen een stel torens ruilen. En dan staat wit opeens gewonnen. Wat een partij!

Eindstand:

1. David Jongste

2-4. Jonas Hilwerda, Eelke de Boer, Patrick Terhuven

B9 begin

In de B-groep zijn we bijna een uur bezig. Mick van Randtwijk heeft aan het 1e bord een zijvariantje van de Franse Winawer tegen William Gijsen niet goed behandeld en kijkt tegen een pion achterstand aan. Op het bord naast hem staat 1.e4 te wachten op een zet van Ali Salem Elier. De Duitser is er nog niet. Whengzi Dai loopt wat rond. Nog een kwartier en de Chinees krijgt een reglementair punt.

Whengzi

Ali is toch op tijd binnen gekomen. Geheel in stijl speelt hij de Jaenisch. Whengzi kent die opening waarschijnlijk niet goed en antwoordt met d3. Er worden wat stukken geruild en Ali wil ook de dames wel ruilen. Daar heeft Wengzhi wel oren naar. De jongens gaan een eindspel spelen of houden ze het straks snel voor gezien? Ondertussen staat Mick nog steeds een pion en ook een stelling achter. Alle hens aan dek voor Mick.

mick van randtwijk

Na meer dan twee uur spelen. Mick leeft nog. William heeft nog steeds die pluspion. Wenghzi is niet van het snel handje schudden. Tegen Ali laat hij zien dat je ook je eindspeltechniek moet beheersen. Het paard van de jonge Chinees zaait dood en verderf. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de jonge Duitser het hoofd in de schoot legt. Na bijna drie uur spelen legt Ali zijn koning om.

Het is nu aan Mick om remise te maken. Die heeft de pion terug veroverd. Hoe gevaarlijk is de zwarte vrijpion op de d-lijn? Dat doet er niet meer toe. De jongens schudden elkaar de hand: remise. Een lachende Mick vertelt dat hij nu kampioen is op onderling resultaat.

De eerste en tweede prijwinnaar zijn bekend. Wie komt er op nummer drie. William Gijsen heeft 6 1/2 punt. Daar kan Daan Noordenbos ook nog bijkomen. Maar tegen Oseb Merkon trekt hij aan het kortste eind. Op zet 50 wordt Daan midden op het bord matgezet.

Eindstand:

1. Mick van Randtwijk

2. Whengzi Dai

3. William Gijssen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Portretfoto's: Harry Gielen)

 

Op naar de finale!

 

Toch wel een verrassing in de middagronde van vandaag, de een na laatste ronde van het toernooi. Victor Muntean (links vooraan op de foto) won gedecideerd in 19 zetten van Gilian Honkoop die vanaf het begin van het toernooi gedeeld en enkele ronden zelfs alleen het veld aanvoerde. Gilian die lang had gerokeerd sloeg zwarts pion op b7 en opende daarmee een levensgevaarlijke open lijn voor Victor. Met vijf enorme krachtzetten bezorgde die zijn tegenstander zijn eerste nederlaag. Heerlijk natuurlijk om op zo'n manier de laatste ronde in te gaan en Victor stelt hiermee nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de eindzege. Jammer voor Gilian voor wie het toernooi net iets te lang duurde. Hij kan nog een prijs winnen maar de eerste plaats is voor hem buiten bereik.

 

Ronde8Tafel1

 

De andere titelkandidaat, Tim Grutter (links achter op de foto), had zich de afgelopen dagen al eerder aan het front gemeld. Zijn overwinning op Nina de Putter was gezien het ratingverschil van meer dan 400 punten volgens verwachting. Tim miste weliswaar op zet 23 dat hij kon slaan op b4 maar toen Nina dat een tweede maal toeliet profiteerde hij alsnog. Er gingen meer pionnen verloren en Tim boekte daarmee zoals vaker deze week een regelmatige overwinning:

 

Tim en Victor zijn nu niet meer beiden in te halen door een ander. De titel zal dus gaan naar één van hen. En wat is er mooier dan dat ze het in een rechtsreeks duel morgenochtend zullen gaan uitvechten? Even mooi is dat nu al zeker is dat deze groep een ongedeelde winnaar zal hebben! Tim heeft daarvoor genoeg aan remise. Victor moet winnen voor de titel. Met remise loopt hij grote kans de tweede plaats te moeten delen met een of meer andere. Hij zal er zonder meer voor gaan. Kortom: een echte finale!

Achter hen is er voor acht spelers nog een kans op een ereplaats. Genoeg om voor te spelen natuurlijk. Maar ook voor alle anderen is er morgen nog iets te winnen. Of het toernooi nu naar verwachting is gegaan, beter of minder goed: op de zaterdagmorgen je toernooi mooi afsluiten is altijd weer een uitdaging. Dus iedereen: zet hem op!

Victor Muntean Open Nederlands kampioen!

 

Eline Roebers meisjeskampioen!

 

Op het moment van het schrijven van de eerste regels van dit verslag is het bijna half 12.

 

Ronde9Tafel1

 

Ook vanmorgen werd er om 9 uur gestart. De matadoren schudden elkaar de hand voor de laatste krachtmeting. Victor Muntean (rechts) en Tim Grutter zitten nu nog volop in hun partij. Bram Albertus en Eline Roebers kwamen al na elf zetten remise overeen. Eline hoopt misschien de meisjestitel hiermee veilig te stellen, maar dan mag Nina de Putter niet winnen van Onno Elgersma; ook zij zijn nog druk bezig. Wordt vervolgd...

 

Ronde9Bord1

 

Victor wint zijn partij en is daarmee Open Nederlands Kampioen bij de C-jeugd (en ongedeeld eerste). Hierboven een foto uit de eindfase. Omdat Nina niet verder kwam dan remise is Eline meisjeskampioen geworden. Beiden van harte gefeliciteerd! Later hopelijk meer...

 

Voor de prijsuitreiking spreek ik nog kort met de twee hoofdrolspelers van de C-groep. Victor, van harte gefeliciteerd met je kampioenschap. Had je het verwacht?

Nou verwacht, weet ik niet, maar ik wist wel dat ik een kans had om te winnen.

Hoe ging je partij tegen Tim?

Hij speelde de opening wel zoals ik had gedacht, ik had me een beetje voorbereid. Mijn tegenstander maakte een foutje waardoor ik een pion won. Daarna slaagde ik erin om twee verbonden vrijpionnen te creëren en ook nog een aan de andere kant van het bord. En dat was niet meer te verdedigen.

Vertel eens, achter je naam staat dat je uit Zweden komt, maar eerder deed je al mee aan de gewone Nederlandse kampioenschappen toch?

In Nederland zat ik op schaakclub De Pioneer in Helmond. Maar vorig jaar zijn we verhuisd naar Zweden. We wonen op een eiland, niet zo heel groot, maar ook niet zo heel klein. Daar is ook een schaakclub en daar zit ik natuurlijk ook op. 

En nu ben je dus een beetje met vakantie in Nederland?

Ja, mijn broertje speelt hier bij de D's en wij logeren met ons allen in een soort van boerderij waar je ook in kunt wonen zeg maar.

Ga je ook weer meedoen aan het gesloten NK in Nederland denk je?

Dat weet ik niet. Het is wel ver reizen en met school en zo is dat best lastig. Ik heb dit jaar wel meegedaan met de Zweedse kampioenschappen. Daar werd ik in mijn categorie 9e.

 Ik wens je veel succes met alles en hoop dat je volgend jaar weer van de partij bent op het ONJK.

Dat hoop ik ook!
Tim, ben je ook wat teleurgesteld?

Ja, wel een beetje. 

Wat ging er mis in de partij?

Ja, ik verloor een pion. Maar ik had niet a4 moeten spelen. Als ik dat niet doe is het misschien wel te houden. Nu lukte dat niet meer.

Maar toch had je verder wel een heel goed toernooi volgens mij? 

Ja, dat klopt wel. Ik ben ook ongedeeld tweede omdat ze onder mij allemaal remise speelden, dus daar ben ik wel blij mee.

Dik verdiend en ik hoop dat je er weer bij bent volgend jaar!

Fijn, dank je wel!

 

B groep 8

In de B-groep gaat het tussen Mick van Randtwijk en Wengzhi Dai. De Chinees is een gevaarlijke mannetje die graag wat offert en het liefst de aanval kiest. Mick speelt vooral strategische partijen, maar staat ook tactisch zijn mannetje. Met nog twee ronden te gaan was het verschil tussen deze twee een half punt in het voordeel van Mick.

Wengzhi Dai was snel klaar met Ivo Warmerdam. Die kende de theorie van een Franse 3.Pd2 variant, maar niet waar het in die stelling nu om ging. Hij verzwakte zijn kongsstelling, raakte toen een pion kwijt en daarna nog een. Ivo vond het wel genoeg. Handje schudden en morgen een desondanks al geslaagd toernooi een nog betere glans geven.

Mick speelde tegen Tobias de Vries. Die deed er alles aan om stukken te ruilen. Vanuit een remise staand eindspel wist Tobias zich echter de das om te doen. Mick raapte een paar pionnen en daarna de zoete vruchten van de overwinning. Mick op 7 1/2 en Whengzi op 7 punten. Alle overige spelers zijn kansloos.

Toch even een paar van hen noemen. De Duitse Ali Salem Elier mocht het tegen Luuk baselmans proberen. In een Fransoos met 3.Pd3 ging wit voor een breed pionnenfront. Dan de koning in veiligheid en op aanval spelen. Zwart had nergens enig tegenspel. met zijn laatste pionzet wint Ali geforceerd een stuk.

Daan Noordenbos had de zeperd tegen Mick van Randtwijk verwerkt. Hij legde een vlotte overwinning op de mat.

 

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Akzeptieren