Je komt goed voorbereid aan de start of niet. Jonas Hilwerda liet niets aan het toeval over. Op het eerste bord gaat hij bij winst op David Jongste met de titel aan de haal. Dan moet je over voldoende pennen beschikken.

pennen

Om een kans te maken haalt Jonas een verrassingswapen uit de kast; de Aljechin. Na een zet of 12 volgen de twee alleen nog een correspondetiepartij in gelijke stelling.

Op de borden drie en vier wordt om de 3e prijs geschaakt. Eelke de Boer - Warre de Waere en Patrick Terhuven en Jip Damen gaan nog wel degelijk ergens om. Eelke kan tegen Warre na een uur spelen in een Spanjaard met 6.d3 bogen op een plusje. Patrick en Jip smijten een standaard Konings-Indisch op de 64 velden. De aanval op de damevleugel van Patrick komt eerder dan die van Jip. Na een zet of 25 staat het gelijk.

A9 opening topborden

Na bijna twee uur...we hebben een kampioen!!! David Jongste!

David Jongste

(Foto: Harry Gielen)

Wie is er relaxter achter het bord dan hij? David zag Jonas Hilwerda nooit een echte winstpoging wagen. Na 18 zetten werden de handen geschud.

Ondertussen had ook Eelke van Warre gewonnen. Na 24.Ld2 heeft zwart het al moeilijk.

Op het andere bord lijkt Patrick goed bezig tegen Jip. Winstkansen zijn hier voor de jonge Duitser. Na bijna drie uur spelen heeft Patrick alle troeven in handen. Jip staat passief en moet afwachten hoe wit zijn voordeel verder uitbouwt. Jip weet te vluchten in een dubbel toreindspel en lijkt eeuwig schaak te hebben. Nee, kan alleen een stel torens ruilen. En dan staat wit opeens gewonnen. Wat een partij!

Eindstand:

1. David Jongste

2-4. Jonas Hilwerda, Eelke de Boer, Patrick Terhuven