Jonas Hilwerda 1e bord r6

Veel interessante partijen in de 6e ronde.

Op het eerste bord had Jonas Hilwerda wit tegen Lando Korten. De Groninger haalde minder dan niks uit de opening. Hij stond een paar pionnen achter, maar kon bogen op compensatie. Die resulteerde uiteindelijk in een halfje.

Op het tweede bord speelden Jip Damen en David Jongste een Konings-Indier zonder Pf3 en met een snel g4 voor wit. Tot 12...De8 volgden de jongens een partij Schandorff-Fosser (2016) waarin wit met 13.hg6x verder ging. David won na spannende verwikkelingen.

Eelke de Boer speelde een Konings-Indische partij tegen Dries van Malder beter. Een doorbraak, 53...b3, in het verre eindspel deed Dries de das om.

Patrick Terhuven won tegen Sterre Dauw een pion en liet daarna niet meer los. Het beest ging van d4 naar d5. Zwart had het ongetwijfeld beter kunnen doen, maar verdedigen is soms behoorlijk lastig. Toen de zwarte stukken werden afgesneden gaf Sterre op: de d-pion zou onbedreigd naar promotie llopen.

William Boudry won een mooie positionele partij tegen het Hollands van Fabian Stemmler. Het kwaliteitsoffer is volledig correct. Met 30...b6 ging de Duitser in de fout, een zet als 30..Kh8 viel te proberen. Nu werd de zwarte koning na wat offergeweld over de rand van de afgrond geduwd.

Matthias Godde en Warre de Waele speelden een soortement van Colle waarin fris op de aanval speelde, een kwaliteit offerde en die niet meer terug zag. Ook niet in het lichte stukken eindespel dat uiteindelijk op het bord kwam. De witte d-pion leek gevaarlijk, maar zwart liet een b-pion richting overkant lopen. Dat gaf de doorslag.Puntje voor Warre, maar jammer van het aanvalsspel van Matthias.

Lando Korten en David Jongste gaan met 5 punten aan kop. Vier spelers staan op een halfje.