A groep 8

Nog twee rondes en eigenlijk ligt alles nog open. Wie op een punt achterstand van de koploper ligt kan nog Open Kampioen worden. Aan de topborden zal in deze ronde tot het laatste kale houtje gevochten worden. Daaronder gaat het vooral om de eer. Laten we met die eer beginnen. Jip Damen won in een Sicliaan snel van Matthias Godde. 

 Remise werden de partijen tussen Boudry en Wensing die geen zin hadden om een gelijkstaand toreneindspel tot op het bot af te kluiven. Dat gold ook voor Jasper Holtel en Patrick Terhuven. In hun pionneneindspel viel evenmin nog iets te beleven.

 Topborden A

 David Jongste (in het geel) en Eelke de Boer vochten op het eerste bord om de koppositie in de A-groep. In een Koningindische Saemisch speelde Eelke het vrij onbekende 11..Da5, om vooral ..b5 door te kunnen zetten. De dame raakte op dwaalwegen, al faalt 19.Ta4 (met de idee 19..Db3 20.Pc1 en damweinst) op 19..Lc3x. Beter was wel 19..a5, om na 20.Tc1 met La6 druk te gaan uitoefenen. Nu moest Eelke alle zeilen bijzetten toen David het fraaie 23.b4 produceerde. De jonge Groninger verloor pionnen en deed 23..f5 om tegenkansen te creeren. Die hadden er niet mogen komen na 28.Dd4x Da3x 29.Ta1 Da1x 30.Da1x en wit staat overweldigend. Nu werd er in ongeveer gelijke stelling verder gebreid. Totdat David met 37.g4 mistastte en een pion inleverde. In plaats daarvan had 37.Tf5x gf5x hem een beter stelling opgeleverd (37..Lf5x 38.Df6!). Met 39..Lf3 gaf Eelke David de kans om een kwaliteit te offeren en een aanval op te zetten. Na 41..Kf8 is het over en uit. Met het torenoffer 41..Tc7 viel nog in zeer troebel water te vissen. David aan kop met 7 punten! Aan een remise heeft David in de slotronde voldoende voor de titel.

Jonas Hilwerda won een gesloten Sicliaan van Sim Maerevoet. Dreigingen over de g-lijn en binnenvallen over de c-lijn waren genoeg om het punt mee naar huis te nemen. Met 6 punten en een winst in de laatste ronde en een verlies van David kan Jonas nog gelijk komen met David.

De twee ander concurrenten voor 6 punten speelden na 60 zetten remise met elkaar.

Wie houdt David Jongste nog af van de titel?

 

 

 
Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Akzeptieren