De verrassingen waren niet van de lucht in de eerste ronde van de A-groep. Spelers met 2100+ werden als kleine kinderen afgeserveerd door opponenten met minimaal 300 ELO-punten minder. Eerst even de  jongens die hun ELO-punten wel te gelde maakten.

Eelke de Boer counterde een iets te onbezonnen zwarte aanval in het Skandinavisch bekwaam. De zwarte stukken lagen als losse pepernoten op het bord. Een doorbrekende aanval zat er nooit in, puntje voor De Boer.

Jonas Hilwerda had met wit de zwarte koning al op zet zeven naar e7 gejaagd. Toen was het in hogere zin al over en uit maar het duurde nog zet 23 voordat tegenstander Kanbier zijn koning omlegde.

Dat waren de normale uitslagen. Nu het verrassingswerk.

Op bord 1 (Carpentier - Holten) kwam een dubbelfianchetto op het bord waarbij wit een tikje beter uit de opening kwam, zwart ijzer met handen probeerde te breken en de deksel op de neus kreeg.

Op bord 3 zag Jannis Weber een aardige zet tegen Warre de Waele.

Ziet u ook dat het na 23.Lg4! zuur kersen eten is voor zwart? Er ging een kwaliteit in de doos en de tegenaanval van zwart sloeg vervolgens dood.

Mooi was ook hoe Ansgar Teschler van  Patrick Terhuven (2121) won. Met zo'n rating moet je niet in een Benkoe op zet zes al een grafzet produceren. Terhuven kreeg nog tegenkansen, maar na 20--Pa6 was het voorbij. Wit liet niet meer los en tikte op zet 36 het punt binnen.

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok