6 augustus 2018 – Vandaag begon in het zonnige Borne het 44e Open Nederlands jeugdkampioenschap. Wie niet beter weet (inmiddels zitten we alweer in de tweede hittegolf van het jaar) zou haast denken dat het mooie weer te danken is aan het leukste jeugdtoernooi van Nederland. Dat het ONJK al jaren in vele (familie)agenda’s genoteerd staat mag ook niet als een verrassing gezien worden. Door alle nevenactiviteiten, het zwembad en vooral alle enthousiaste deelnemers en vrijwilligers gaan we er weer zes fantastische dagen van maken!

Diezelfde zes dagen zal ik proberen zoveel mogelijk inzicht te geven in de ‘keuken’ van het ONJK. Van speelzaal tot nevenprogramma en van de analyseruimte tot aan het ‘organisatiehok’. Aan het eind van de week zijn hopelijk alle facetten van het ONJK tentoongesteld.

Vandaag was dus zogezegd de eerste dag met de bijbehorende registratie en opening. Dit jaar was het hoor het eerst mogelijk om je digitaal te registreren. Een uitkomst voor veel spelers die van ver komen doordat er zowaar wat extra reistijd vrij kwam. Zodoende kon er op tijd worden begonnen met de opening. Geheel toepasselijk voor het tropische weer van de afgelopen weken werd de kleurloting bepaald aan de hand van het opblazen van een zwemband.

Opening kleurloting

Opening met de zwembanden (foto Fons van Hamond)

Je kan je misschien afvragen wie de energie heeft om voor het oog van alle toeschouwers de bewuste zwembanden zo snel mogelijk op te blazen… gelukkig waren er twee vrijwilligers die de uitdaging aan wilden gaan. Als bedankje mogen zij de zwemband houden die ze morgen meteen kunnen gebruiken op de buikschuifbaan. Dit is meteen de eerste nevenactiviteit van het programma. Vanaf het middaguur kan er buiten verkoeling gezocht worden op de buikschuifbaan of geklauterd worden op de stormbaan. Met de weervoorspellingen voor morgen zijn alle ingrediënten aanwezig om er een heus waterballet van te maken.

Gaan we het dan helemaal niet meer over het schaken hebben? Jawel hoor, want ook in de speelzalen deed zich een opmerkelijk moment voor. Op het moment dat de meeste partijen zich langzaam naar een beslissing toe werkten werd de bijkomende spanning de lichtinstallatie in het sportcomplex net iets teveel. Hierdoor kwamen de schakers in een donkere speelzaal te zitten waardoor de partijen eventjes stil gelegd moesten worden. Gelukkig werd dit euvel snel verholpen waardoor de laatste partijen voor het avondeten afgelopen waren, al was dit ergens ook te verwachten.

Speelzaal zonder licht...

De wedstrijdleiders druk in overleg tijdens de lichtuitval

De eerste ronde(s) tijdens een Zwitsers toernooi is vaak David tegen Goliath. Hoewel het ook vandaag vaak de sterke speler was die aan het langste eind wist te trekken zijn het een aantal underdogs gelukt om een sommige kanshebbers op de verschillende jeugdtitels meteen op achterstand te zetten. Morgen gaan we zien wat de eerste dag met meerdere ronden gaat brengen.


Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok