ONJK 2020 afgelast
Het ONJK is geen vergunningsplichtig evenement en valt strikt genomen niet onder het besluit van het kabinet. Toch vinden wij dat het laten doorgaan van het ONJK niet verdedigbaar is, omdat het indruist tegen de bedoeling van de kabinetsmaatregelen. Dat is het voorkomen van grote samenkomsten waardoor het Coronavirus zich makkelijker kan verspreiden.
Wij vinden het bijzonder jammer dat ons gezellige toernooi niet plaats kan vinden. Van enkelen van jullie hebben we ook begrepen dat er nog steeds (of misschien juist nu) uitgekeken werd naar een schaakweek in Borne. We hopen iedereen volgend jaar op ons toernooi gezond en wel weer te zien!
**ENGLISH VERSION **
Due to the ongoing Corona pandemic and the restrictions on travel and events we are forced to cancel this year's ONJK. Though we do not explicitly fall under the ban on events, the nature of a chess tournament clashes with all measures now taken by the government. That is to say: the ONJK would be a gathering of people where the COVID-19 virus could easily spread.
We are sad to have to cancel our joyous tournament this year. From some of you we've understood children were looking forward to a chess week in Borne. We hope to see everyone next year in good health!
ONJK 2020
Het ONJK in 2020 vindt plaats van
3 - 8 augustus
Dit jaar zal er speciale groep zijn voor spelers van 18 tot 25 jaar (geboortejaar 1995 of later). Meer informatie over dit deel van het toernooi volgt. We zijn de details hiervan nog aan het uitwerken.
De inschrijving zal in februari openen.
Spektakelprijs III
De derde spektakelprijs werd zaterdag (voor dag 4 is er geen prijs toegekend omdat er volgens de immer strenge jury niet voldoende goede inzendingen waren) uitgereikt aan de 9-jarige Rhys Arnold (1379, foto) voor zijn partij tegen Samuel Lopes (857). Rhys strafte het foutje 11...Ld7 optimaal hardhandig af. De stelling na 19.Pfxd7+ is een bijzonder fraai plaatje.
Een eervolle vermelding gaat naar Ruben De Keukelaere (700) en David Madularea (1234) voor hun partij uit ronde 9 van de E-'reeks'. Na een "nieuwe opening voor wit", waarin enkele pionnen verloren gaan, vecht Ruben terug met spectaculair aanvalsspel, met 31.Lc2+! als kers op de taart. Ik hoop dat jullie evenveel genieten van de partij als wij!
Maerevoet loopt uit
In ronde 7 van de A-groep nam Sim Maerevoet weer alleen de leiding (met 6 punten) door een overwinning op William Shakhverdian, al ging dat snel noch makkelijk. Speelt u deze partij vooral even na.
Thijs de Bock rukte op naar de ongedeeld tweede plaats door een zege op Daan Noordenbos. Daan was wellicht iets teveel onder de indruk van een door een stukoffer (12.Pg5) ingeleide koningsaanval van Thijs. Met de wending 14...Pdxe5 15. dxe5 Dxf2+ dacht Daan de partij weer naar zich toe te trekken - waar de alternatieven 14...Tf5 of zelfs 14...Lb4! makkelijker spel hadden gegeven. De blunder 19...Lf8 - naar eigen zeggen had Daan 21.Lc5 gemist - maakte echter een voortijdig einde aan de partij.

Nog enkele groepen wachten op winnaars
Het spelersveld in groep C leek aan het begin van ronde 8 nog genivelleerd, met zeven spelers op een gedeelde derde plek met vijf punten. Daarboven met vijfeneenhalf punt staat Vincent Klugstedt, maar huizenhoog erboven was Tyani de Rycke te vinden, met zeven punten. Kort na de start van ronde 8 blundert haar tegenstander een volle toren en kan Tyani het kampioenschap al aan zichzelf toekennen.
Foto: Tyani, bezig om één van haar tegenstanders uit de weg te ruimen
Rond dezelfde tijd wordt in de A-groep op bord 1 Sim Maerevoet op een haast onoverbrugbare voorsprong gezet als Thijs de Bock op zet 9 bij slechts een pion achterstand opgeeft. Luuk Baselmans wint van broer Sam en kan theoretisch nog naast Sim komen, mits hij in de laatste ronde nog wel even wint... van Sim... met zwart.
In groep B heeft Arthur Maters in een prima partij verder geen kind aan het spel van Nina de Putter. Arthur komt op zeven punten en heeft dan Kiri Arnold, die nog bezig is, op anderhalf punt achterstand gezet. Kiri moet in haar partij genoegen nemen met remise en daardoor is Arthur niet meer in te halen. Op dat moment leek het er bijna op dat Arthur al kampioen was, maar Alwin Mainka komt uit een mindere (praktisch verloren) stelling terug en weet van Lennart Molanus te winnen. Hij staat een heel punt achter op Arthur, maar ze treffen elkaar nog op de finaledag!
In de ABC-zaal kan dus nog wel wat gebeuren, maar voor de kampioenschappen lijkt de zaak beslist. Niet getreurd, de gevechten om de overige plaatsen zijn nog in volle gang en de NK-tickets zijn ook nog niet allemaal verdeeld. Er is dus genoeg strijd over voor een leuke slotdag.
In D en E is er nog voldoende ruimte voor spannende kampioensgevechten. Ivan en Max gaan nek aan nek in de D-groep met beide 9½ punt, 1½ meer dan nummertje drie: Hugo. Max heeft wel al gewonnen van Ivan, en hij heeft daarmee de beste papieren voor het kampioenschap.
In de E-groep staat Gachatur nog bovenaan, maar hij beging in de tiende ronde een kleine misstap en ziet nu Ingmar Mainka (kleine broer van Alwin) in de achteruitkijkspiegel op een half punt achterstand. Rhys Arnold heeft vanaf ronde zeven een inhaalslag gemaakt en staat derde met een punt achterstand. De podiumindeling staan hier nog lang niet vast. En voor de familie Mainka wordt het morgen dubbel zo spannend.
In het FGH-toernooi heeft Jonathan een goede uitgangspositie op de slotdag, met zes uit zeven. Zijn concurrent Sascha staat op twee punten achterstand. Ertussenin bevinden zich nog vier spelers met vijf punten, het kan dus nog eigenlijk alle kanten op.
FC Chessboys & LSV Chesspirant winnen voetbaltoernooi
Naast het schaken is het voetbal een van de belangrijkste bijzaken van het leven. Op het strakke kunstgras van BVV Borne heeft zich vandaag het traditionele voebaltoernooi van het ONJK voltrokken. We hadden geluk met prima weer, niet te warm, niet te koud, geen regen etcetera, u kent het.
Deelnemers van jong en oud namen deel in gescheiden groepen om de krachtsverschillen niet te groot te laten zijn. In korte partijtjes streden ze om de eer en de prijzen onder begeleiding van.. zichzelf! Scheidsrechters kwamen er niet aan te pas bij dit toernooi, een bewuste keuze van de wedstrijdleider van BVV, Sven. Zeker bij vriendschappelijke wedstrijden blijken de spelers prima in staat om zelf de regels op te volgen en zelf de grenzen van het fysieke contact te bepalen. Ook onder de schakers bleek deze gedachte prima te werken, hooguit moest het enthousiasme van een enkeling gematigd worden om enige kleinere tegenstanders te ontzien. Een compliment aan alle deelnemers is hier zeker op zijn plaats!
Uiteindelijk won in de groep voor de oudere jeugd het team van LSV Chesspirant, in de jongere groep kwam FC Chessboys als winnaar bovendrijven.
FC Chessboys, winnaars bij de jongere jeugd.
LSV Chesspirant, winnaars bij de oudere jeugd.
Ondertussen in Borne
De tweede spektakelprijs werd vanochtend uitgereikt aan de 13-jarige Duitser Max Pick voor zijn partij tegen Ivan Ponomarev, uit de vijfde ronde van de D-groep. Wit en zwart vlogen elkaar om beurten naar de keel, het wemelde van de schaakjes. Pick deed dat echter steeds net iets handiger en toen Ponomarev ook nog misgreep met 20...Dh4 (met 20... Db6 21. Lxd3 c5 was de schade nog te overzien geweest), was er geen houden meer aan moest zwart zijn dame inleveren om mat te voorkomen.
Max Pick won overigens in ronde 6 weer, maar moest in ronde 7 en 8 twee remises incasseren. Hij staat nu in D op 7 uit 8, en ook de E-groep kent een koploper met 7 uit 8: Gachatur Kazarjan.
In de A-groep deden Maerevoet en Noordenbos goede zaken door van respectievelijk Van Malder en Ypma te winnen. Ze gaan nu gedeeld met 5 uit 6 aan kop.
In groep B delen Arthur Maters en Parcival Rogge de leiding, ook met met 5 uit 6.
De C-categorie heeft nog maar één koploper: Tyani de Rycke heeft met 6 uit 6 een vol punt voorsprong.
Donderdag is altijd maar een halve schaakdag: in de middag vindt een andere belangrijke bijzaak van het leven plaats het ONJK-voetbaltoernooi.
Bovenaan in de D- en de E-groep
Na acht ronden in D en E zijn we ook hier ruim over de helft van het toernooi en we hebben besloten maar eens naar de koplopers van beide groepen te kijken. In groep D is dat Max Pick, die met zeven punten een half puntje voor staat op Ivan Ponomarev. In groep E voert Gachatur Kazarjan de lijst aan met zeven punten op een achtervolgersgroep van drie man sterk. De vraag op de redactie was of het de beide heren wel voldoende moeilijk genoeg gemaakt wordt. Hierbij een vergelijking van de door hen gespeelde partijen.
Het eerste wat opvalt als we kijken naar de lengte van de partijen, gemeten aan het aantal gespeelde zetten, is dat Gachatur om en nabij 33 zetten per partij nodig lijkt te hebben om een resultaat te behalen. In de meeste gevallen een winstpunt. Bij Max schommelt het hevig, de ene keer is het met ongeveer 20 zetten gedaan, de andere keer is er na 91 zetten een conclusie bereikt. Zou het zo zijn dat Gachatur bijzonder constant speelt? Of zijn de tegenstanders van Max meer uiteenlopenend qua speelsterkte?
Meer onderzoek lijkt op zijn plaats, we duiken de partijen in. Nu zien we in de eerste vier ronden van Max dat hij een voorsprongetje van twee of drie pionnen steeds uit weet te spelen tot een winnende stelling. Uitzondering in deze reeks is de kolkende rivier in ronde 5 waarover al eerder is bericht. In ronde 6 was er een cadeautje van de tegenstander voor Max en met 6 uit 6 ga je als een trein. Helaas was de stoom een beetje op in ronde 7 (remise) en in ronde 8 moest Max nog even goed zijn best doen om niet te verliezen. Het komt Max dus zeker niet aanwaaien hier, er moet hard gewerkt worden!
In ronde 6 krijgt Max met een paardvork zomaar materiaal van Joshua
Bij Gachatur is dit de samenvatting.
Ronde 1: een paard cadeau op zet 8 (en daarna efficiënt afgerond).
Ronde 2: kwaliteitswinst op zet 17 vanuit een aardige combinatie beslist de partij.
Ronde 3: ai, puntje verlies doordat hij een paard niet fatsoenlijk in het spel kon brengen.
Ronde 4: een gratis stuk op zet 15 en de dame er bij op zet 26.
Ronde 5: snel een betere stelling vanuit de opening en na zet 18 vliegen de stukken van de tegenstander van het bord.
Ronde 6: stukverlies op zet 11, oei, maar sterk teruggekomen en een twintig sterke zetten later toch al weer het punt binnen.
Ronde 7: hard werken om te winnen.
Ronde 8: een tegenstander die onderschat hoe gevaarlijk dat Siciliaans kan zijn:
Hiermee mag toch duidelijk zijn dat je in de D- en de E-groep de winst moet verdienen. Het zit wel eens mee en dan krijg je de punten haast cadeau, maar als je niet oplet dan lever je het met evenzoveel gemak weer in. We kijken uit naar nog vijf vermakelijke ronden in de deze groepen.
Gachatur heeft het tegen Ingmar niet eenvoudig in ronde 7, maar pakt uiteindelijk het punt
Teamsnelschaak
Een relatief nieuwe traditie is dit jaar doorgezet, het teamsnelschaaktoernooi deze woensdagavond was wederom een bijzonder gezellig succes.
De winnaars op een rijtje:
De winnaars van de A groep, team Roel est une Baguette bestaande uit: Alicia Akulova, Dries van Malder, Lies Michielsen, Léon D'Haenens, Joris Verhelst
En op de 2e plaats in de A-groep De zeehondencrèche bestaande uit Sono Folkers, Levi Nies, Fons van Hamond, Daan Noordenbos en Jonas Hilwerda
Winnaars van de B-groep, team Wij bepalen de regels, bestaande uit: Wouter Lardinois, Thomas Hummel, Chantal van Schooten, Jan Hummel en Lars van Schooten
Alle uitslagen van het teamsnelschaak en natuurlijk de foto's zijn inmiddels online.
Rustige vierde ronde
Ronde 4 was in de top van de A-groep een vredelievende: de eerste drie borden eindigden in remise, waardoor een ruime kopgroep is onstaan. Daan Noordenbos maakte met een elegant kwaliteitsoffer remise tegen Maerevoet (15.Dh5 g6 16.Lxg6):
Hilwerda manoeuvreerde Klaren's koning met kleine middelen in een matnet: