(be)heersende griep?

Voordat we aan de laatste dag beginnen komen we eerst maar even terug op gisteren. Geen verslag voor zowel de DE als de FGH, hoe komt dat? Helaas lijkt er een buikgriep door de sporthal heen te sluipen. Één voor één kiest hij zijn slachtoffers uit, om vervolgens de ‘gelukkigen’ te trakteren op een prettige dag. Gisteren was ik aan de beurt… en was ik niet in staat een verslag te schrijven.

Gelukkig zijn we vandaag wel weer van de partij om de ontknoping te kunnen verslaan. In alle groepen is nog van alles mogelijk en zullen alle spelers nog één dag hun best moeten doen om het gewenste resultaat te bereiken. Iedereen die vandaag door ziekte niet aanwezig is wensen we natuurlijk veel beterschap en zien we volgend jaar hopelijk weer terug!

Om gisteren niet helemaal voorbij te laten gaan nog even aandacht voor het volgende: waar we normaal gesproken al aandacht besteden aan één jarige hadden we gisteren een tweeling die hun elfde verjaardag vierden. Eva en Florian, van harte gefeliciteerd! De traktatie zal de D-spelers vast goed gesmaakt hebben.

Tweeling 1Tweeling 2

Vandaag zoals gezegd de laatste rondes en dan zit de 43e editie er alweer op. Altijd spannend of zo’n laatste dag helemaal volgens verwachting en naar wens verloopt. Zo ook voor de spelers. Hier hebben Micha Lindenaar en Lauri Maris iets op gevonden. Een mooie knuffel naast het bord moet beide spelers naar een goed resultaat leiden!

Knuffel 1Knuffel 2

De kampioen is bekend!

Met nog drie ronden te spelen is er nog een speler met 100%, Kobe Smeets. Kobe wordt echter door drie man op 5 uit 6 achtervolgt. Één van deze achtervolgers werd echter vrij snel teruggezet:

Kobe Smeets

Door een remise in de achtste ronde tegen Polle van Arendonk kon de eindoverwinning Kobe bijna niet meer ontgaan, al zorgde de winst op Ingmar Mainka voor de kroon op zijn werk. Met 8,5 uit 9 een terechte kampioen!

Op de tweede plaats is Polle van Arendonk geëindigd. Polle moest al snel aan een inhaalronde beginnen doordat de derde ronde verloren ging tegen Tommy Grooten. Na een inhaalslag van 4,5 punten moest het in de laatste ronde gebeuren tegen de GH kampioen eerder deze week:

Polle van Arendonk

Tot slot de nummer drie om het podium compleet te maken, Tommy Grooten. In tegenstelling tot Polle zal Tommy een stuk tevredener zijn over de derde ronde:

Tommy Grooten

Dat was het dan, het toernooi is voorbij en het laatste verslag staat erop... rest mij niks meer dan iedereen te bedanken voor de deelname en hopelijk tot volgend jaar!

 

Schaken & voetbal

Inmiddels zijn we alweer op de helft. Nog maar drie dagen schaken waarvan de donderdag traditiegetrouw een ‘rustdag’ is. Qua schaken is er enkel een ochtendprogramma waarbij de D en E groep één partij spelen en de FGH groep twee partijen. Om deze dag toch nog van een complete invulling te voorzien heeft het ONJK haar eigen voetbaltoernooi op de donderdagmiddag. Dit was bij binnenkomst in de zaal al goed te zien. Veel spelers zaten namelijk al in volledige sporttenues achter het bord. Velen hadden zelfs het shirt van hun favoriete voetbalclub aan, hierbij was FC Barcelona duidelijk de favoriet. Wanneer er naar de favoriete spelers gekeken werd sprong er één naam tussenuit: Neymar. De Braziliaanse spelmaker speelde afgelopen seizoen voor FC Barcelona en is kort geleden voor niet minder dan €222 miljoen euro vertrokken naar PSG. Jammer voor onze FC Barcelona fans, al zal Sven de Putter (in PSG shirt) hier minder verdrietig om zijn.
Vanmiddag is het de beurt aan onze deelnemers om te schitteren op het voetbalveld. Dat het beste team mag winnen en dat iedereen de dag zonder kleerscheuren mag doorkomen!

Fotocollage dag 4

We zijn (weer) begonnen

Na de aparte leeftijdstoernooien is vandaag het gemengde FGH-toernooi van start gegaan. Voor een groot aantal deelnemers het tweede toernooi, voor enkelen gaat het ONJK nu pas beginnen.

FGH onderschrift

De indeling liet door wat late registraties nog even op zich wachten. Zodoende verzamelde zich een grote menigte voor de bekende tafels in de DEFGH-zaal totdat iedereen zijn plaats mocht opzoeken.

Wachten

Een kwartier later dan de planning kon het toernooi daadwerkelijk van start gaan. Gelukkig waren alle spelers zo vriendelijk om de eerste ronde goed door te zetten zodat de tweede ronde wel netjes om half elf kon beginnen, spelers bedankt!
Zoals altijd zijn de eerste rondes dusdanig ingedeeld dat er grote ratingverschillen moeten worden overbrugt door de onderste helft van de plaatsingslijst. Hierin slaagde Jay-Giani Sapulette. Ondanks de ruim 400 elo punten minder slaagde hij erin om de eerste ronde te winnen.

Morgen gaan we een flinke slag maken in het toernooi, maar liefst vier rondes staan er op het programma en kunnen we wat meer gaan zeggen over het verloop van het toernooi. Het beloofd in ieder geval nog twee sfeervolle en drukke schaakdagen te worden!

Denktank

Vandaag een druk programma voor de DEFGH-zaal. Waar de D- en E groep 3 rondes spelen verschijnen de FGH-spelers maar liefst 4 keer achter het bord. Voordat de eerste ronde van de dag kan beginnen moet er eerst nog een andere traditie in stand gehouden worden. Met ruim 300 deelnemers en 6 dagen schaken is de kans groot dat we een jarige in ons midden hebben. Vandaag was Jens Ortgiess de jarige in ons midden. Naast de gebruikelijke versierde stoel en het lang zal hij leven (wie kan nou zeggen dat hij door 150 kinderen is toegezongen?) kreeg hij namens de organisatie het énige echte ONJK-shirt cadeau. Jens, van harte gefeliciteerd met je 12e verjaardag!

Jens Ortigiess bewerkt

Dat schaken naast een gezellige bezigheid ook een serieuze aangelegenheid is hebben de deelnemers vanochtend maar weer eens bewezen. Wie een rondje door de speelzaal liep kon een fotocollage maken van hard nadenkende kinderen. Voor de aardigheid hebben we dat dan ook maar gedaan. Iedereen heeft wel zijn of haar favoriete ‘’nadenk-houding’’ om de partij tot een goed eind te kunnen brengen.

Fotocollage denktank F en GH groep

In deze groepen zat het tempo er zoals gewoonlijk weer lekker in. Veel spelers vinden alles wat naast het bord gebeurt minstens zo belangrijk als wat er daadwerkelijk op het bord gebeurd. En gelijk hebben ze, wat is er nou leuker dan naast het schaken ook nog een praatje te houden? In ieder geval ging de vijfde ronde waar mogelijk nog sneller. Nu was er immers een grote buikschuifbaan en een stormbaan die buiten op de deelnemers stond te wachten. Als kers op de taart stond er ook nog een suikerspin- en popcornmachine op de deelnemers te wachten om hen van een lekkere traktatie te voorzien!

Foto buiten 2 bewerkt

Ondertussen zijn de individuele FGH toernooien alweer over de helft. In de F-groep gaat Thiemen Dekker met 5,5 uit 6 gevolgd door Robin van Leeuwen met 5 uit 6. In de GH-groep gaat Oscar Verwer met 5,5 uit 6 aan de leiding gevolgd door Tommy Grooten en Gachatur Kazarjan met 5 uit 6. Alle koplopers worden echter achtervolgd door een grote groep 4,5 en 4-punters.
Morgen zijn er in beide toernooien nog 3 rondes te spelen. Het is daarom nog goed mogelijk dat er nog het een en ander aan de top veranderd. Maar ook alle andere kinderen hebben morgen nog drie partijen te gaan waarin nog genoeg persoonlijke successen te behalen zijn! En wie dan nog niet uitgespeeld is, donderdag t/m zaterdag is het gemengde FGH-toernooi waar er weer 9 ronden te spelen zijn.

Tot morgen!

Technisch ongemak

Tegenwoordig zijn we verwend met de nieuwste technologische snufjes. Waar er ruim twintig jaar geleden nog maar nauwelijks over de (huis)computer gesproken werd hebben de meesten tegenwoordig een veel sterker alternatief in de broekzak zitten. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook voor ons verslaggevers. Waar vroeger alles met de hand uitgeschreven moest worden (en later de typmachine) kunnen we nu achter de computer kruipen om ditzelfde verslag te maken met allerlei mooie toevoegingen en opmaakmogelijkheden. Hierdoor zijn we echter wel afhankelijk geworden van deze techniek, zo ook gisteren en vanochtend.
Wat ga je dan doen, pen en papier of hopen dat het goed komt? In ieder geval kunnen we een jarige in ons midden nog steeds feliciteren (of gaat dat inmiddels via whatsapp en facebook?). Vandaag is Finn Wiggers 12 jaar geworden. Ook voor hem was zijn stoel versierd, werd hij toegezongen door alle kinderen en kreeg hij van de organisatie het ONJK-shirt cadeau!

Wiggers bijgewerkt

Vervolgens is de ICT-afdeling druk bezig met oplossen van het probleem. Dit betekend echter wel dat we nog niet verder konden… geluk is er in de DEFGH-zaal genoeg te zien. En bovendien wordt in deze zaal iemand met een naamkaartje al snel voor wedstrijdleider aangezien. Dit zorgt trouwens best voor leuke situaties. De meest voorkomende vraag is een pen voor het scoreformulier, misschien toch handig om voortaan een pen bij de hand te hebben.
Gelukkig doet de techniek het weer en hoeft dit verslag niet met de hand geschreven worden!

FGH

Wanneer de techniek weer bruikbaar is hebben de FGH-groepen er alweer twee rondes opzitten en bijna toe aan de laatste ronde. Tijd om een blik op de stand na 8 rondes te werpen. In de F-groep hebben we een enigszins verassende leider in de naam van Thiemen Dekker. Thiemen begon dit toernooi als 6e geplaats maar heeft laten zien over de nodige schaakkwaliteiten te beschikken. Robin van Leeuwen is de enige speler die hem de laatste ronde nog kan bijhalen of zelf voorbij kan gaan. Gaat het Thiemen lukken de eerste plaats te behouden?

Thiemen Dekker

Thiemen Dekker in actie met de zwarte stukken

In de GH groep hebben we Tommy Grooten die de ranglijst aanvoert met 7 uit 8. Na een missertje in de eerst ronde heeft Tommy ondertussen een imposante winstreeks neergezet van zeven partijen. Tommy wordt echter op de voet gevolgd door Hugo Froeyman en Oscar Verwer met 6,5 uit 8. Wie van de drie mag uiteindelijk op de hoogste trede van het podium gaan staan?

Tommy Grooten

Tommy Grooten (met wit) tegen Gachatur Kazarjan

Wie het ook gaat worden, iedereen is voor het begin van de laatste ronde een klein beetje de winnaar. Met een mooie ONJK-sleutelhanger en vaantje gaan alle deelnemers met een mooi presentje naar huis!

Aandenken FGH

We zijn begonnen!

Op het moment van schrijven is de zaal nog bijna leeg. Althans, dat proberen de wedstijdleiders zo te houden. De eerste deelnemers dienen zich namelijk al een half uur van tevoren aan en kunnen niet wachten tot het toernooi eindelijk gaat beginnen. Voor nu moeten ze nog eventjes wachten tot iedereen zijn of haar plekje mag opzoeken. Dat zou nog een hele klus kunnen gaan worden aangezien er meer dan 150 deelnemers meespelen in de DEFGH-zaal. 

En wat ga je dan doen in die tussentijd? De indeling bekijken, nog eventjes een oefenpartijtje spelen, het boekwinkeltje bekijken of toch nog even naar buiten? Een moeilijke keuze om te maken, zeker omdat er zoveel te doen is op het ONJK. Deze veelzijdigheid is een van de dingen waar het ONJK om bekend staat. Het ONJK is naast een week lang schaken ook een week lang feest! Want waar kan je naast schaken ook nog voetballen, zwemmen en meedoen aan allerlei verschillende side-evenementen? Ik weet zeker dat we er met zijn allen weer een hele mooie (schaak)week van gaan maken!

Ondertussen is de groep wachtende kinderen achter ons steeds groter geworden, wachtend totdat de tafels die hen van hun schaakbord scheidt worden weggehaald. En dan is het eindelijk zover, iedereen mag naar binnen! Veel kinderen hebben hun plaats al gevonden voordat de tafels goed en wel weggezet zijn. Voor sommige kinderen is het toch een zoektocht geworden. Gelukkig is Rufus Ang zo vriendelijk om het naambordje van zijn tegenstander (Marijn de Boer) omhoog te houden zodat hij zijn plekje kan vinden. Op andere borden wordt er ondertussen druk gepraat of wordt de opening alvast doorgesproken!

En dan komt het moment steeds dichterbij dat de opening ook daadwerkelijk op het bord gespeeld gaat worden. Hoofdwedstrijdleider Aart Strik heeft nog de laatste mededelingen voordat er traditiegetrouw op de gong geslagen wordt om het toernooi van start te laten gaan. En dan zijn we echt begonnen! Over tradities gesproken; de eerste vingers gaan al snel de lucht in, zijn de eerste partijen nu al afgelopen? Nee, voor nu gaat het om een klok die niet loopt of andere ongemakken. Toch laten de eerste resultaten niet lang op zich wachten. En hier dient zich de volgende uitdaging alweer aan: wat zet ik toch voor tekening onderaan het scoreformulier? Sommige kinderen hebben al nagedacht over een heuse handtekening, andere kinderen maken een mooie kubus of schrijven heel netjes hun eigen naam. Gelukkig zijn onze wedstrijdleiders allang blij met compleet ingevulde scoreformulieren. Wanneer je door de speelzaal een rondje maakt hoor je hier en daar de volgende vraag voorbijkomen: is dit mat? Volgens wedstrijdleider Thomas komt deze vraag elk jaar weer voorbij, daar hebben we onze volgende traditie alweer te pakken. Ondertussen hoort Wouter wel iets nieuws. Op de vraag in welke groep hij speelt wordt heel trots geantwoord met: groep 5! Tja, dit antwoord werd niet echt verwacht…

Van alle groepen op het ONJK hebben de F-groep en de GH-groep geluk. Zij mogen vandaag als enigste een tweede partij spelen. Vanzelfsprekend vormt zich weer een grote groep kinderen (en ouders) achter de tafels wachtend totdat zij zachtjes de speelzaal weer in mogen (Sommige spelers uit de E en D groep zijn namelijk na 1,5 uur nog steeds bezig met hun eerste partij). Zonder al teveel moeite heeft iedereen zijn of haar plekje weer gevonden en kan de tweede ronde van de F en GH groep beginnen.  En de kinderen hadden er weer zin in. De zetten worden uit de mouw geschud alsof het niets is. Wel vinden bijna alle kinderen de tijd om de stukken in volgorde van grote naast elkaar langs het bord te zetten.  Zoals een beetje de verwachting was zijn er binnen afzienbare tijd evenveel FGH partijen bezig als bij de D en E.

Terwijl de laatste partijen langzaam hun einde naderen is het tijd om de balans op te maken. De eerste rondes in een Zwitsers systeem (Swissmaster) zijn ingedeeld op rating. Dit betekend dat de bovenste helft op rating tegen de onderste helft op rating speelt. Normaal gesproken zou dit betekenen dat de speler met de hoogste rating zou winnen. Er zijn echter ook (veel) uitzonderingen te vinden tussen de uitslagen. 

De volgende spelers hebben in de D-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Jari Groen, Micha Lindenaar, Zayd Maes, Mats Waersegers, Marthijn Kooistra en Frodo van Doren

De volgende spelers hebben in de E-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Léon Niemeijer

De volgende spelers hebben in de FGH-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Sarah-Joy Koorevaar, Cecilia Pereira Garza, Daniella Labruyère en Kevin Gang

Allen gefeliciteerd en iedereen heel veel succes in de volgende ronde morgen!

Morgen hebben we naast een druk speelschema ook nog twee side-evenementen klaarstaan. Vanaf 12:00 is er buiten een buikschuifbaan voor het nodige waterplezier (denk aan passende kleding). Voor de mensen die de Oranjedames achteraan willen met een glorieuze zege kunnen dit vanaf 17:00 doen tijdens het ONJK FIFA-toernooi. Heb jij het in je om jouw favoriete team naar de winst te leiden?

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok