In dit artikel verzamelen wij links naar publicaties over het ONJK in andere media. Tips zijn welkom: Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser..

GrootVoorschoten halF
Groot Voorschoten 17-8-2017

Tubantia ONJK
Dagblad Tubantia 5-8-2017

De kop is eraf. Het startschot heeft geklonken. De 43e editie van het ONJK is van start gegaan. Na enkele woorden van wedstrijdleider Aart Strik - zoals 'nee, ook geen smartwatch in de speelzaal' - gaat Yannic met elf meisjes en wat witte en zwarte fidget spinners aan de slag om te beslissen met welke kleur de sterkste spelers in de groepen aan hun partij beginnen. Het wordt zwart. Het nevenprogramma wordt ook nog genoemd: storm- en buikglijbanen, FIFA-toernooi, voetbaltoernooi, teamsnelschaken, een knutselmiddag, schminken en morgen een zoete verrassing.

meisjes opening

Kotteman wethouder

Daarna verhaalt wethouder Michel Kotteman over Borne als het officieel leukste dorp van Overijssel. In Borne ben je welkom. Hier hielpen ze Enschede uit de brand toen die stad het toernooi niet meer rond kreeg. "Kom maar bij ons in de sporthal". En daar zit het ONJK nog steeds. En zal het wat hem betreft nog vele keren worden gehouden. Nu al met meer dan 300 deelnemers waarvan 80 uit Duitsland. Een record. "Heb heel veel plezier met elkaar", besluit Kotteman zijn welkomstwoord.

In de nazit vertelt Kotteman dat hij zelf ook kan schaken, maar de stukken al een paar jaar in de doos heeft gelaten. Zijn kinderen spelen wel schaak. Tenminste zijn zoon, want zijn dochter is ermee gestopt. Ze leerden het nadat ze het sprookjesachtige en hartverwarmende 'Lang leve de koningin,' van de kleindochter van Max Euwe hadden gezien. Het noaberschap komt aan bod; het voor elkaar klaar staan in het forensendorp Borne, het samen oplossen. En dat hij het toernooi in de afgelopen jaren in de breedte heeft zien groeien. Dat het echt een mooi toernooi is. We zullen de wethouder deze week zeker nog wel een paar keer terugzien.