De derde spektakelprijs werd zaterdag (voor dag 4 is er geen prijs toegekend omdat er volgens de immer strenge jury niet voldoende goede inzendingen waren) uitgereikt aan de 9-jarige Rhys Arnold (1379, foto) voor zijn partij tegen Samuel Lopes (857). Rhys strafte het foutje 11...Ld7 optimaal hardhandig af. De stelling na 19.Pfxd7+ is een bijzonder fraai plaatje.

Een eervolle vermelding gaat naar Ruben De Keukelaere (700) en David Madularea (1234) voor hun partij uit ronde 9 van de E-'reeks'. Na een "nieuwe opening voor wit", waarin enkele pionnen verloren gaan, vecht Ruben terug met spectaculair aanvalsspel, met 31.Lc2+! als kers op de taart. Ik hoop dat jullie evenveel genieten van de partij als wij!

In ronde 7 van de A-groep nam Sim Maerevoet weer alleen de leiding (met 6 punten) door een overwinning op William Shakhverdian, al ging dat snel noch makkelijk. Speelt u deze partij vooral even na.
Thijs de Bock rukte op naar de ongedeeld tweede plaats door een zege op Daan Noordenbos. Daan was wellicht iets teveel onder de indruk van een door een stukoffer (12.Pg5) ingeleide koningsaanval van Thijs. Met de wending 14...Pdxe5 15. dxe5 Dxf2+ dacht Daan de partij weer naar zich toe te trekken - waar de alternatieven 14...Tf5 of zelfs 14...Lb4! makkelijker spel hadden gegeven. De blunder 19...Lf8 - naar eigen zeggen had Daan 21.Lc5 gemist - maakte echter een voortijdig einde aan de partij.

Overigens: het regende vanmiddag langdurig in Borne. Niemand van de organisatie kan zich herinneren wanneer dat voor het laatst was.

De tweede spektakelprijs werd vanochtend uitgereikt aan de 13-jarige Duitser Max Pick voor zijn partij tegen Ivan Ponomarev, uit de vijfde ronde van de D-groep. Wit en zwart vlogen elkaar om beurten naar de keel, het wemelde van de schaakjes. Pick deed dat echter steeds net iets handiger en toen Ponomarev ook nog misgreep met 20...Dh4 (met 20... Db6 21. Lxd3 c5 was de schade nog te overzien geweest), was er geen houden meer aan moest zwart zijn dame inleveren om mat te voorkomen.

Max Pick won overigens in ronde 6 weer, maar moest in ronde 7 en 8 twee remises incasseren. Hij staat nu in D op 7 uit 8, en ook de E-groep kent een koploper met 7 uit 8: Gachatur Kazarjan.

In de A-groep deden Maerevoet en Noordenbos goede zaken door van respectievelijk Van Malder en Ypma te winnen. Ze gaan nu gedeeld met 5 uit 6 aan kop.
In groep B delen Arthur Maters en Parcival Rogge de leiding, ook met met 5 uit 6.
De C-categorie heeft nog maar één koploper: Tyani de Rycke heeft met 6 uit 6 een vol punt voorsprong.

Donderdag is altijd maar een halve schaakdag: in de middag vindt een andere belangrijke bijzaak van het leven plaats het ONJK-voetbaltoernooi.

Ronde 4 was in de top van de A-groep een vredelievende: de eerste drie borden eindigden in remise, waardoor een ruime kopgroep is onstaan. Daan Noordenbos maakte met een elegant kwaliteitsoffer remise tegen Maerevoet (15.Dh5 g6 16.Lxg6):

   Hilwerda manoeuvreerde Klaren's koning met kleine middelen in een matnet:DiagramJonasDuncan

De eerste spektakelprijs van dit toenooi werd vanochtend uitgereikt aan de 13-jarige Frodo van Doren voor zijn mooie partij tegen Tristan van der Tuin uit de derde ronde van de C-groep. In een Franse doorschuifvariant kwam wit snel tot b2-b4. Met de subtiele loperswitch Lf4-c1-a3 kreeg hij een prettig initiatief, waaraan zwart sympathiek meewerkte met 19...Ke7?? (20.Pf7 1-0). In het vervolg wisselden de kansen nogal (29.Dh8+ Tg8 30.Tf1+ bijvoorbeeld was wel zo doeltreffend), maar de zwarte koning slaagde er niet in te ontsnappen aan de voortdurende belegering door de witte dame.

Subcategorieën

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok