B groep 2e ronde

Even een rondje langs de velden in de B-groep. Felle strijd, hup naar voren met die stukken.

Wengzhi Dai speelde tegen een Spanjaard met ...Pge7. Olivier Verheyen keek steeds tegen een klein minnetje aan en toen wit doorbrak op de koningsvleugel gooide hij de handdoek in de ring.

Mick van Randtwijk begreep met zwart tegen Iris Schelleman beter hoe je een Gesloten Sicliaan moet spelen: d4 bezetten met een paard en aanvallen op de damevleugel. Wit moet het dan aan de andere kant van het bord de zwarte koning lastig maken. Dat lukte Iris niet. Na 24 zetten vond Iris het, met een kwaliteit minder, wel genoeg.

William Gijssen nam Stefan Vlaming te grazen in een Franse Steinitz. Het is een kort partijtje dat na het juiste 6..Db6 een andere uitkomst had kunnen krijgen.

Simom Bilecen en Sam van Dongen leken een wedstrijdje snel stukken afruilen te doen. Totdat wit dacht een pion te winnen; zwart counterde met tegenaanval en Simon toen maar koos voor eeuwig schaak.

Elmathan Ghebreab deed zichzelf de das om tegen Ferdin Vematyar. Vanuit een Giuco Piano kwam er een middenspel op het bord met alleen maar zware stukken. De witte koning stond onveiliger dan zijn zwarte collega. Toen de witte monarch dacht met 26.Kf2 op pad te gaan, vond zwart dat geen ramp. Hij hielp een handje mee, offerde mooi een toren en zette de koning van Elmathan met een pionzet mat.

Daan Noordenbos en Anna Martinze vochten een Siciliaanse Sveshnikov uit. Anna rommelde wat op de koningsvleugel, maar dat leverde te weinig op. Toen Daan 31.c5 op het bord zwiepte trokken donkere wolken zich samen boven de zwarte stelling. Waar rook is, daar is vuur. Er hielp geen moedertje lief meer aan. Daan ging als een mes door de bekende boter.