Borden 3e ronde A groep

Na drie van de negen ronden zijn er nog vier spelers met de volle 100%. Laten we ze even aflopen.

Jip Damen won vanuit een Skandinavier tegen Eelke de Boer. Die bezorgde zwart een geisoleerde dubbelpion op de c-lijn wat goed zou moeten zijn voor een klein plusje. Het ging anders. Wit had de verkeerde loper en zwart greep zijn kans over de h-lijn. Eelke gooide zijn damepionnen naar voren, maar de 3e 'hup vooruit'-zet deed hem de das om. Jip vlocht een even fraai als simpel matnet.

Jonas Hilwerda pakte tegen William Boudry een Pirc hyperscherp aan. Alle koningspionnen gingen naar voren en een pion op d5 werd geofferd. Allemaal voor kansen over de f-lijn. In een razend moeilijke stelling kwamen die er inderdaad. Na 25.Pf6+ (25.Pd6+ is ook niet mis) ging zwart aan passieve stukken ten onder. Het eindspel van toren tegen loper en een paar kreupele pionnen kende geen problemen voor Jonas, na 49 zetten was het punt binnen.

De jonge Duitser Lando Korten liet vanuit een Konings-Indier met c3 zien hoe je stuk kunt domineren. Zwart staat in de slotstelling aangekrant, terwijl zijn loper de dekking van c7 op moet geven.

Dries van Malder rekende in een echte Nederland - Belgie af met David Jongste. David probeerde in een 3.Lb5 Siciliaan met alle middelen activiteit en aanval te krijgen. Het lukte niet. Dries keek het rustig aan en counterde bekwaam. De witspeler verloor eerst door een tactisch foefje een pion en durfde even verderop in de partij niet in te gaan op tactische verwikkelingen. Daarna konden de stukken snel in de doos. Borden 3e ronde A groep 1

Met 3 uit 3 dus: Jip Damen, Jonas Hilwerda, Lando Korten en Dries van Malder. Een halfje minder heeft Jannes Carpentier.