Op dit ONJK geven onze buurlanden met twee stevige contingenten acte de présence. De ochtendronde in groep C kende aan de borden 3, 4, 5 en 6 een heuse Nederland - Duitsland interland. Of misschien moet je zeggen Duitsland - Nederland, omdat het Zwitserse (immers: Swiss) indelingsprogramma onze gasten allen de witte stukken had toebedeeld.

 

Ronde7Tafel2

 

Aan bord 3 werd het evenwicht tussen David Toval en Eline Roebers niet verbroken. Een logische remise was het gevolg. Naast hen brachten Jonathan Wensink en Victor Muntean meer vuurwerk. Al begon dat met een misser van wit op zet 12 waarmee zijn loper opgesloten raakte. Victor, die we ondanks zijn tegenwoordige Zweedse schaaknationaliteit voor het gemak toch maar even tot de Nederlanders rekenen, wist daar wel raad mee waarmee Nederland dus op voorsprong kwam.

 

Ronde7Tafel3

 

Een tafel verder werd Alwin Mainke langszaam door Nina de Putter van het bord geschoven. Voor  buurman en 'teamgenoot' Dominggus Paays was dat het sein om na twintig zetten de vrede te sluit met Adrian Kamp. Met andere woorden: een overtuigende 3-1 overwinning voor het Nederlandse team.

Aan bord 1 had Gilian Honkoop het lastig. Tegenstander Bram Albertus gaf uitstekend druk op de damevleugel, won ook een kwaliteit maar stelde zich tevreden met remise.

 

Ronde7Bord1

 

Gilian zag daardoor wel de in dit toernooi regelmatig spelende Tim Grutter langszij komen. Hij bracht de dame van Onno Elgersma dermate in het nauw dat die alleen ten koste van pionverlies kon overleven. Even leek het erop dat het toreneindspel misschien te houden was, maar de verbruikte bedenktijd deed zwart ook al geen goed en Tim won.

Gilian en Tim dus nu aan kop op een half punt gevolgd door Victor, Bram en Nina. Zeker is dat de beslissing niet vandaag maar in de laatse ronde zal vallen. Zoals het hoort!