10 augustus - Dag 5, alweer de één na laatste dag... wat gaat de tijd toch snel als je het leuk hebt! Maar waar ga je op een dag als deze over schrijven? Is het tijd om een nieuw onderwerp te behandelen of kunnen we langzaam gaan terugkijken op alweer de 44e editie van het ONJK? Laten we vandaag een beetje van dit alles pakken. Vandaag gaan we het namelijk hebben over de verschillende side events die tot dusver hebben plaatsgevonden.

Wat waren het veel activiteiten dit jaar. Waar we maandag nog relatief rustig begonnen met enkel de zomerse opening was er dinsdag, tijdens één van de warmste ONJK-dagen ooit, een enorme buikschuif- en stormbaan geregeld. En dat een beetje verkoeling gewenst was mag duidelijk zijn. Naar verluidt was de stormbaan op een gegeven moment zelfs te warm om te trotseren, al heb ik het vermoeden dat een aantal fanatiekelingen zich niet hebben laten tegenhouden…

Stormbaan Buikschuifbaan

De storm- en buikschuifbanen klaar voor gebruik!

Gisterenavond stond er zelfs een primeur op het programma, in hartje Borne werd namelijk de eerste ONJK Pubquiz georganiseerd. Hoewel de opkomst wellicht wat tegenviel (volgend jaar allemaal meedoen dus), moet het heel gezellig geweest zijn. Vandaag stonden er met een simultaan en knutselmiddag zelfs twee activiteiten op het programma. Waar de een ervoor koos om de hersens nog meer te kraken koos de ander om de gedachten te verleggen naar een magnetisch fotolijstje:

Knutselmiddag

Om in te lijsten! (foto's Anja Campmans)

Maar met afstand was er, zoals afgelopen jaren, de meeste animo voor het Teamsnelschaaktoernooi op woensdagavond. Zelfs de bijna voltallige organisatie was ondergebracht in verschillende teams. En daar wil ik het even over hebben. Waar menig jeugdspeler het in de avonduurtjes nog kon opbrengen om nog enige vorm van concentratie uit de hoge hoed te toveren kan dit niet voor elk organisatielid gezegd worden. Enkele wedstrijdleiders hebben in ieder geval bewezen dat de beste stuurlui aan wal staan. Zij zijn er namelijk achter gekomen dat stellingen een stuk makkelijker te beoordelen zijn vanaf de zijlijn dan achter het bord! Maar de echte schlemiel van de avond was een medewerker uit het hoge noorden. Met een onreglementaire zet ging de functionaris van onder meer de partijenregistratie gruwelijk de fout in. Als hij goed had gekeken naar alle partijen die hem gepasseerd zijn had hij kunnen weten dat paard f5-f3 geen reglementaire zet is. Deze dure fout koste zijn team een vol matchpunt, iets wat hem volgend jaar zeer waarschijnlijk kopman af maakt… Al moet gezegd worden dat hij hierin geen uitzondering in is. Vorig jaar was het nota bene de hoofdarbiter die op een nul getrakteerd werd vanwege eenzelfde fout.

Snelschaken

Met 22 teams waren er weer ruim honderd deelnemers! (foto's Jan Hummel)

Maar gelukkig mocht dit voor niemand de pret drukken. Het toernooi verliep verder prima en was, zowaar, mooi op tijd afgelopen. Dan is natuurlijk de vraag waarom dit niet een ‘gewone’ terugblik is. Nou heeft dat één specifieke reden. Morgenmiddag staat er, naast de prijsuitreiking, nog één side event op het programma, namelijk het al even populaire Bughousetoernooi!

En oja… morgen zullen we tevens weten wie zich het aankomende seizoen de open Nederlands jeugdkampioenen mogen noemen!


Subcategorieën

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok