In dit artikel verzamelen wij links naar publicaties over het ONJK in andere media. Tips zijn welkom, ook na het toernooi: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


7 augustus
Dag twee, meerdere rondes en dus vroeg uit de veren om klokslag 09:00 uur achter het bord te kunnen verschijnen. Voor enkele deelnemers was dit nog een behoorlijke opgave waardoor een aantal partijen iets later van start ging. Er is echter een select gezelschap dat zich nog eerder op het sportcomplex moet melden, de wedstrijdleiding. De wedstrijdleiding is namelijk verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijden. Daarbij horen taken zoals het correct instellen van de klok, zorgen voor notatieformulieren en toezien op de spelregels. Vandaag kwam er echter nog een taak bij, het versieren van een deelnemersstoel. Tijdens het ONJK is het namelijk traditie om elke deelnemer die zijn of haar verjaardag achter het schaakbord wil vieren in het zonnetje te zetten. Vandaag was Sono Folkers de gelukkige, van harte gefeliciteerd Sono!

Jarig Jarig 2

Als jarige mocht Sono de ochtendronde met een slag op de gong van start laten gaan

Nadat de jarige door alle deelnemers is toegezongen kan het schaken beginnen. En als het schaken begint worden alweer de volgende werkzaamheden zichtbaar. Voordat de partijen goed en wel begonnen zijn steekt alweer een handjevol kinderen hun hand de lucht in. Vaak gaat het hierbij om een klok die het niet doet, een pen die niet lekker schrijft of andere onhandigheden. Gelukkig is de wedstrijdleiding van alle markten thuis en kunnen ook deze partijen ‘gewoon’ beginnen. Intussen zijn we een kwartiertje verder en zijn veel partijen uit de FGH klaar. Aan het eind van de partij moeten alle deelnemers een scoreformulier ondertekenen en inleveren bij de wedstrijdtafel. Voor deze formaliteit heeft iedereen zo zijn eigen gebruiken:

Scoreformulier

Eenmaal ondertekend worden alle scoreformulier zogezegd verzameld bij, wederom, de wedstrijdleiding. En ja, wanneer er niemand zit aan de tafel om de (naam)kaartjes in ontvangst te nemen wil het wel eens een georganiseerde chaos worden:

Scoreformulier 2 Thomas 2

Before and after: de 'georganiseerde chaos' naamkaartjes en scoreformulier

Bovenstaande gang van zaken zal zich gedurende de dag nog meerdere malen voor doen. Over vaste gebruiken gesproken, er is één speler die na elke partij zijn tas bij het bord laat staan alvorens deze een tijdje later weer op te komen halen:

Tas 2 Tas

Ronde 4 & 5: ziet u het verschil?

Op het moment van schrijven is de laatste ronde van de verschillende leeftijdsgroepen al begonnen. Dit betekent dat de deelnemers na het spelen van hun partij naar huis kunnen, wetende dat morgenochtend om 09:00 de klokken weer aangezet gaan worden. De wedstrijdleiders weten dit ook, zij weten echter ook dat het voor hen voorlopig nog niet afgelopen is. Er moeten namelijk nog indelingen gemaakt worden, naambordjes klaargezet worden en, last but not least, de indeling op de website gepubliceerd.

Nu ik er zo over nadenk: onze wedstrijdleiders zijn enorm veelzijdig, we mogen heel blij zijn dat we deze mensen op het ONJK hebben rondlopen. Toch ben ik maar wat blij dat ik mij druk kan maken over het onderwerp voor morgen in plaats van over het controleren van de genoteerde uitslagen.

Morgen gaan we in ieder geval alweer de derde dag tegemoet waarna we alweer halfweg het toernooi zullen zijn. Voordat het zover is hebben we gelukkig nog een volle speeldag in het verschiet én het Teamsnelschaaktoernooi. En natuurlijk… een nieuw onderwerp om over te schrijven!

6 augustus 2018 – Vandaag begon in het zonnige Borne het 44e Open Nederlands jeugdkampioenschap. Wie niet beter weet (inmiddels zitten we alweer in de tweede hittegolf van het jaar) zou haast denken dat het mooie weer te danken is aan het leukste jeugdtoernooi van Nederland. Dat het ONJK al jaren in vele (familie)agenda’s genoteerd staat mag ook niet als een verrassing gezien worden. Door alle nevenactiviteiten, het zwembad en vooral alle enthousiaste deelnemers en vrijwilligers gaan we er weer zes fantastische dagen van maken!

Diezelfde zes dagen zal ik proberen zoveel mogelijk inzicht te geven in de ‘keuken’ van het ONJK. Van speelzaal tot nevenprogramma en van de analyseruimte tot aan het ‘organisatiehok’. Aan het eind van de week zijn hopelijk alle facetten van het ONJK tentoongesteld.

Vandaag was dus zogezegd de eerste dag met de bijbehorende registratie en opening. Dit jaar was het hoor het eerst mogelijk om je digitaal te registreren. Een uitkomst voor veel spelers die van ver komen doordat er zowaar wat extra reistijd vrij kwam. Zodoende kon er op tijd worden begonnen met de opening. Geheel toepasselijk voor het tropische weer van de afgelopen weken werd de kleurloting bepaald aan de hand van het opblazen van een zwemband.

Opening kleurloting

Opening met de zwembanden (foto Fons van Hamond)

Je kan je misschien afvragen wie de energie heeft om voor het oog van alle toeschouwers de bewuste zwembanden zo snel mogelijk op te blazen… gelukkig waren er twee vrijwilligers die de uitdaging aan wilden gaan. Als bedankje mogen zij de zwemband houden die ze morgen meteen kunnen gebruiken op de buikschuifbaan. Dit is meteen de eerste nevenactiviteit van het programma. Vanaf het middaguur kan er buiten verkoeling gezocht worden op de buikschuifbaan of geklauterd worden op de stormbaan. Met de weervoorspellingen voor morgen zijn alle ingrediënten aanwezig om er een heus waterballet van te maken.

Gaan we het dan helemaal niet meer over het schaken hebben? Jawel hoor, want ook in de speelzalen deed zich een opmerkelijk moment voor. Op het moment dat de meeste partijen zich langzaam naar een beslissing toe werkten werd de bijkomende spanning de lichtinstallatie in het sportcomplex net iets teveel. Hierdoor kwamen de schakers in een donkere speelzaal te zitten waardoor de partijen eventjes stil gelegd moesten worden. Gelukkig werd dit euvel snel verholpen waardoor de laatste partijen voor het avondeten afgelopen waren, al was dit ergens ook te verwachten.

Speelzaal zonder licht...

De wedstrijdleiders druk in overleg tijdens de lichtuitval

De eerste ronde(s) tijdens een Zwitsers toernooi is vaak David tegen Goliath. Hoewel het ook vandaag vaak de sterke speler was die aan het langste eind wist te trekken zijn het een aantal underdogs gelukt om een sommige kanshebbers op de verschillende jeugdtitels meteen op achterstand te zetten. Morgen gaan we zien wat de eerste dag met meerdere ronden gaat brengen.


Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok