Aan de topborden werd voorzichtig op winst gespeeld. In de partij tussen Jonas Hilwerda en Dries van malder leverde dat in een Sicliaanse Najdorf een stelling op waar beide spelers niet het onderste uit de kan wilden halen. Zwart kon gaan drukken tegen een witte koning, terwijl hij ook nog een extra pion had. Maar ja, alleen sterke stukken in het eindspel. En misschien stond zijn (Dries) koning toch niet helemaal veilig. De handen geschud. Morgen wacht een nieuwe tegenstander.

5A

 Korsten Lando speelde de Makagonov tegen het Konings-Indisch van Jip Damen; dan speelt wit h3 en probeert hij elk zwart tegenspel in te dammen. Omdat hij niet direct iets op de kningsvleugel kon doen, probeerde Jip het aan de andere kant van het bord. Na 18.Lc5x kreeg wit mooie velden voor zijn stukken. Om niet strategisch uitgeteld te worden gooide Jip met 21..f5 en daarna 22..h5 de knuppel in het hoenderhok. Toen het stof was opgetrokken bleek vooral wit voordeel te hebben geput uit de zwarte actie. Met 29.Pe4 werd de partij in hogere zin bezegeld. Een vrije d-pion van wit deed zwart uiteindelijk de das om.

Patrick Terhuven miste een winst in zijn partij tegen Fabian Stemmler. Die probeerde Patrick met tactisch spel van het bord te tikken, maar had de klepel op de neus moeten krijgen. Met een vrije d-pion had de Belg het nog wel even langer mogen proberen. Met bangebroekerig spel win je geen toernooien.

Eelke de Boer knoopte Jannis Weber op met wit vanuit een Siciliaanse Najdorf.  Een kleine onachtzaamheid gaf de jonge Groninger de kans om met een combinatie een kwaliteit te winnen. Het eindspel werd simpel uitgetikt.

Dat je altijd je hoofd erbij moet houden, merkte Xander Pauwels tegen Sterre Dauw. De Siciliaanse Najdorf ontspoorde hier geheel toen zwart onvoorzichtig 18..De7 speelde waar 18..Tg8 geboden was. Wit had nu toe kunnen slaan met 19.Pg5, maar werd geholpen door de zwarte blunder 19..Lg5.

 

Korsten Lando gaat nu alleen aan de leiding met 4 1/2 punt. Op een halfje achterstand het drietal Jonas Hilwerda, David Jongste en Dries van Malder.

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok